ПРВА НЕДЕЉА МИХОЉСКИХ СУСРЕТА СЕЛА

ЖАКЛИНА АЋИМОВ – ПОБЕДНИЦА ПРВЕ КРОФНЕ ОТКРИВА РЕЦЕПТ

Манифестација Министарства за бригу о селу „Михољски сусрети села“ одржана је протеклог викенда у општини Оџаци у селу Дероње у присуству великог броја учесника и посетилаца.

Једна од активности на овој манифестацији било је такмичење за најбољу крофну. Победничке крофне, меке и мирисне, направиле су чланице Удружења Товаришево. Једна од њих Жаклина Аћимов каже да се облак шећера у праху и мириса фришког прженог теста ширио и изнад још десетак штандова где су се спремале и јеле крофне, али да су товаришке посластице имале највише среће.

„Једноставно је. Колико млека – толико воде, на сваки литар по два јаја, затим квасац и брашно. Тајна је у мешењу, јер мора дуго да се меси, а кад се рука одмори од трњења а тесто нарасте, поново се меси и одмара. На крају се развуче, одваја калупима и пржи у врелом уљу. Споља су меке, унутра шупље. Пуне се по укусу, а најбоље домаћим пекмезом од кајсија“, открива нам рецепт Жаклина и додаје „али, обавезно после нашег традиционалног овчијег паприкаша, од ког бриде непца.“

Осим такмичења за најбоље јело од овчијег меса и посластицу од теста,  гости ове сеоске приредбе уживали су и у дефилеу фијакера, наступу фолклорних група, тамбурашкој и ромској музици. Спектакл у бачком селу Дероње окупио је рекордних 10.000 посетилаца!

У то исто време на другом крају Србије, Михољски сусрети села одржани су поред Власинског језера у селу Божица у Сурдулици. Тамо се одиграо шаљиви турнир у фудбалу између мршавих и дебелих, а учествовало је 6 села Сурдуличког краја. Победила је екипа мршавих из села Бело Поље. 

И овде су се крчкали гурманлуци. Свињски гулаш који је спремало 18 такмичарских екипа, дегустирали су сви тимови. Судије су, међутим, одлучивале између 17 казана, јер је 18. „испарио“ читав услед налета посетилаца, па није остало ништа ни за жири. 

Деца и одрасли такмичили су се у спретности вожње бицикла, згибовима и склековима. Најмлађи учесник, десетогодишњи Богдан Митић, због своје брзине и спретности изазвао је бурне аплаузе.

Додељена је и награда за највеселију такмичарску екипу, а наступало је и Културно- уметничко друштво из Сурдулице.

Михољски сусрети одржани су још и у општинама Дољевац и Бољевац, а следеће недеље, тачније 21. јула њихов домаћин биће Топола, а затим следи Петровац на Млави 28. јула. 

У припреми јулских манифестација учествовало је више до 100 села, а тим поводом претходних дана посетиле су их хиљаде посетилаца. 

Ови сусрети у селима широм Србије настављају се и током августа, септембра, октобра и новембра, а календар манифестација са местом одржавања и активностима, за све који желе да их посете, објављен је на сајту Министарства за бригу о селу.

Процена је да ће овогодишњи Михољски сусрети села, до 1. децембра, до када се одржавају, окупити више од 200.000 људи.

УДАРНА ВЕСТ.рс

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare