Da li je Partizan jači nego prošle sezone? Obradović zadržao Pantera i Ledeja, doveo zvučna imena i sada svi čekaju „bombu“

Za razliku od Crvene zvezde, kod koje je prelazni rok veći deo završen, crno-beli predstavljaju još uvek nepoznanicu, barem što se tiče većeg dela rostera.

Ogroman potpis Partizan je imao u liku i delu ubojitog trojca iz sezone za nama: Kevina Pantera, Džejmsa Nanelija i Zeka Ledeja, dok je i ostanak Alekse Avramovića potvrda toga da rođeni Čačanin uživa veliko poverenje Željka Obradovića.

Sa druge strane, samo dva pojačanja smo mogli videti u redovima crno-belih u dosadašnjem delu prelaznog roka, dok su klub napustili neki od bitnih igrača iz sezone za nama: Jam Madar, Dante Egzum, Joanis Papapetru i Matijas Lesor.

Pogledajmo kako sve to izgleda u ovom trenutku:

Plejmejkeri

Ogromna, možda i najveća nepoznanica u sastavu crno-belih, u ovom trenutku, jeste kako će izgledati plejmejkerska linija.

Ukoliko je bilo možda i očekivano da Dante Egzum nakon fenomenalne sezone zaradi ugovor u najjačoj ligi sveta, gde je parafirao sa Dalas Maveriksima, odlazak Jama Madara je definitivno bilo nešto što je iznenadilo mnoge, pa i Željka Obradovića.

Na ovoj poziciji Partizan je već doveo Ognjena Jaramaza, pa se postavlja veliko pitanje da li je nekadašnji košarkaš Bajerna direktna zamena za izraelskog organizatora igre, ili je tu da podjednako sa pozicija „jedan“ i „dva“ pojača konkurenciju u crno-belim redovima.

Stoga, još uvek nije jasno da li će Partizan na plejmejkeru tražiti jedno ili dva pojačanja – to je ono što će biti velika dilema koja će biti rešena tek pred početak priprema za novu sezonu.

Sa druge strane, ovo mesto može da pokrije i Aleksa Avramović, koji je nedavno produžio ugovor sa klubom. Prošle sezone nije imao sreće sa povredama. Odmah je na početku doživeo povredu ruke, što se dogodilo i pred kraj sezone. Kada se vratio u decembru, Aleksa nije mogao da pruži maksimum, uigravao se i privikavao na svoju ulogu u timu.

Zadatke koje mu je Obradović poveravao Avramović je obavljao sve bolje kako je sezona odmicala. Njegove želje su bile jasne – ostati u Partizanu, što je želeo i najbolji evropski trener, koji mu je po okončanju sezone brže-bolje ponudio novi ugovor. Da mu prija rad sa Željkom već se vidimo, pa nema sumnje da će naredna godina biti dobra po obe strane.

Sa druge strane, vratimo se i na Ognjena Jaramaza. On će ekipi moći da doprinese agilnošću i brzinom, kojom dolazi u prednost u odnosu na rivale kako u odbrani, tako i u napadu. Osim toga, Ognjen je poznat kao igrač sa dobrim pregledom dešavanja na terenu, pa može da bude kohezivni element celog tima. Osim toga, on može da igra i na poziciji dva, a mogao bi da sa prvim korakom koji ima odmeni Dantea Egzuma i njegove šuteve sa poludistance.

Bekovi

Nema potrebe za brigom, na beku je tu i dalje Kevin Panter! Nakon licitacija da će Partizanov kapiten promeniti sredinu, gde je transfer u Barselonu navodno bio nadomak realizacije, momak rođen iz Bronksa će i naredne sezone biti neko ko će biti apsolutni lider i motor „parnog valjka“, pa ko god se pored njega nalazio u sastavu.

Očekuje se da će kapiten nastaviti gde je stao prošle sezone. Za njega su evropski velikani nudili mlione, ali mu prija da igra baš tu. Oseća se da mu odgovara sve u timu i oko njega, što se odrazilo i na situaciju na terenu i na to da postane lider.

Eksplodirao je Panter baš sa crno-belima, među kojima je postao jedan od najboljih bekova Evrope. Njegova igra je raznolika i pruža mnogo toga timu, ali se prošle sezone pokazalo da su odlučnost, hrabrost i preuzimanje odgovornosti ono po čemu se izdvaja. Panter brzo donosi odluke i brzo dela, a njegoi izbori su se najčešće ispostavljali kao dobri.

Pored njega, kao opcija na „dva“ ostao je i Danilo Anđušić, dok na to mesto mogu da uskoče i Ognjen Jaramaz i Aleksa Avramović.

Mnogo je oscilacija bilo u njegovoj igri. U principu, ono što je pružao na terenu u mnogome je zavisilo od toga kako mu je išao šut toga dana, a šuterski tokom cele sezone nije bio na nivou na kom može.

Ono što je dobijao da odradi Anđušić je dobro završavao, umeo ja da odmeni saigrača i da održi rezultat vezujući dve, tri trojke. I kod njega je osnovna stvar samopoudanje, od kog će zavisiti i koliku će ulogu imati u ovoj mašineriji od tima.

Krila

Za razliku od svih ostalih pozicija, na mestu niskog krila Partizan je i definitivno zatvorio posao, barem što se tiče ovog prelaznog roka!

Pre svega, kao neko ko je ostao iz protekle sezone, na toj poziciji će i u narednoj nastupati Džejms Naneli. Od njega su svi očekivali da eksplodira čim je došao, ali se to nije desilo. Trebalo mu je vremena da prosečne partije, odnosno ispodprosečne za svoj nivo, pretvori u ono zbog čega su ga doveli.

Ima Naneli i iskustva i znanja da ove sezone bude među nosiocima igre. Ume da zablista, ali kada pronađe igru ispod svog nivoa ne pada, što bi sada trebalo da bude slučaj, pošto je već deo Partizanove mašinerije. Kao Panter, a opet drugačije od njega, Amerikanac je pokazao da ume da bude taj koji meč može da prelomi i da mu hrabrosti ne manjka.

Pored njega, kao novo pojačanje u prestonicu Srbije stigao je i Mateuš Ponitka.

Ono što je radio Joanis Papapetru sačekaće Mateuša Ponitku. Igrač koji je poznat po sjajnoj defanzivi Partizanu će u tom segmentu biti prvenstveno značajan. 

On je jedan od onih igrača koje bi u timu želeo Duško Vujošević, a ako vas on želi znači da možete svuda. Veliki je radnik i član tima koji obavlja mnogo poslova koji se na prvi pogled ne vide. 

Može da pokrije i u napadu i u odbrani više pozicija. Ima prodor, brzinu, snagu, šut – dakle, radi se o kompletnom i višenamenskom igraču.

Kao treća opcija tu je i talentovani Uroš Trifunović, koji će ponovo pokušati da „puni patike“ startera u momentima kada je to potrebno.

Mladi Trifunović će sada sigurno znati šta se od njega traži i očekuje. Pokazao je da ume, pokazao je da može, sada je došlo vreme da to postane njegov manir, a ne izuzetak. 

On je kupio poverenje trenera kada je svaki zadatak koji mu je poveren obavljao perfektno, zato je Obradović i govorio, kako bi mu dao vetar u leđa, da je baš on najvažniji igrač tima. Brzina je prednost koju Uroš uči da koristi, dok je u šut oružje kojim polako ovladalava. 

Njegov glavni zadatak će sada biti samopoudanje, da se posle greške osmeli da pokuša još jednom. Retko se odlučivao prošle sezone da šutira, što bi trebalo da promeni.

Krilni centri

Pozicija nakon čijeg se izgovora imena vrlo verovatno dobar deo ljudi kojima je crno-bela boja pri srcu iskreno nasmeje, a razlog je taj što bi vrlo lako moglo da se dogodi da Partizan ima najbolju liniju na „četvorci“ u celoj Evropi!

Ipak, za početak, fokusirajmo se na one koji su tu, a u naredne dve sezone to će biti i Zek Ledej, čiji je potpis još jedan u nizu „zlata vrednih“ u režiji Partizana.

Za Zeka Ledeja se može upotrebiti opis koji je u koliziji – bio je konstantan, a bio je i „iks faktor“. 

Amerikanac je imao dobru sezonu, a određeni mečevi su otišli na stranu crno-belih baš zbog njega, jer poseduje karakteristike koji ga čine neuobičajenim igračem, na čiju igru timovi često nemaju kime ili čime da odgovore. Jedan od takvih slučajeva su bile utakmice protiv Real Madrida, pošto španska ekipa nije imala četvorku koja je njemu mogla da parira.

Fizički je izuzetno spreman, brz je, odlično skače, iako taj segment igre treba dodatno da unapredi, dobar je šuter. Primarno igra na poziciji krilnog centra, ali može da pokrije kada treba i poziciju pet.

Pored njega, u proteklim danima kruže informacije da je transfer u Beograd i definitivno dogovorio Nikola Mirotić, te da se čeka samo i zvaničan raskid saradnje sa Barselonom kako bi rođeni Crnogorac bio promovisan kao novo pojačanje crno-belih.

Čekaju crno-beli da taj potpis konačno padne. Time bi bila ispunjena velika želja i njima, ali i Mirotiću, koji je deklarisani navijač Partizana. 

On je čovek koji pravi razliku, pa bi sa svime što donosi bio „jagona na šlagu“ ovom timu. 

Iskustvo, fizičke predispozicije, košarkaško znanje i mogućnosti, apsolutno sve što Nikola nudi unapredilo bi kako Partizan tako i svaki drugi tim.

Kao opcija tu bi mogao da bude i Tristan Vukčević. Koliko Tristan obećava jasno je kad interesuje ljude u NBA ligi, međutim, pitanje je da li će Partizan da ga zadrži. Za sad je mladi igrač još njihov, ali se glasno govori da bi mogao da ode, čak i ako ne privuče neki tim preko bare.

Radi se o izuzetnom talentu i atleti, koji ima svoj stil igre, ali je još uvek podložan oblikovanju i kao jedinka i kao deo tima. Da ume da iskoristi minutažu Vukčević je pokazao letos, međutim, zadaci koje bi imao u Partizanu bili bi mnogo više od samo fizičkih.

Centri

Odlazak Matijasa Lesora je definitivno nešto što je bolelo crno-bele. Francuski reprezentativac je u protekloj sezoni doživeo definitivno najbolje dane u svojoj karijeri, te će biti vraški teško ovog leta pronaći zamenu nakon njegovog odlaska.

Ono što u ovom trenutku Željko Obradović ima na raspolaganju jesu Alen Smailagić i Balša Koprivica, te je sasvim sigurno da Partizan silno traži još jedno pojačanje na poziciji „pet“.

Čekao je do decembra da počne sezone, pošto je pauzirao zbog povrede, ali se to u igri Alena Smailagića nije videlo. Odmah je po povratku na teren zaigrao dobro, a onda je usledilo malo zatišje. Ipak, kako je odmicala sezona Smailagić je bivao sve zreliji. Pokazao je da je naučio da vidi stvari na terenu koje na početku nije video, da ume da proceni situaciju i da odreaguje. Do kraja sezone je preležao dečije bolesti, pa je umeo da iznese veliki deo tereta.

Iako još uvek nije igrač koji može da nosi igru, Alen je postao igrač od poverenja, na kog je Obradović mogao da se osloni. On i ume i može da se nosi sa korpulentnim centrima na obe strane, rekao je to protiv najboljeg – protiv Valtera Tavaresa, koga je „stavio u džep“ prvenstveno zahvaljujući prednosti u brzini. 

Jedan period je Balša proveo van terena, pa nije bilo mnogo vremena da pokaže koliko se unapredio igrajući u onom timu Partizana.

On svakako ima prednost zbog visine i rasona ruku, koji mu omogućavaju da lako može da dođe do lopte. Zahvaljujući takvim ekstremitetima i blok je ono što je Balšina prednost, a što bi mogao da koristi. Ima izuzetan potencijal kako skakač, posebno na ofanzivnom skoku. 

Sa druge strane, što se šuta tiče, Balša mora da nauči da izalzi iz zone komfora. Njegovo vreme, svakako, tek dolazi, a čini se da će i u ekipi biti prostora da nastavi da se razvija.

Partizan 2022/23 vs Partizan 2023/24

Plejmejkeri: Dante Egzum, Jam Madar, Aleksa Avramović – Ognjen Jaramaz, Aleksa Avramović, Savo Drezgić
Bekovi: Kevin Panter, Danilo Anđušić – Kevin Panter, Danilo Anđušić
Krila: Joanis Papapetru, Džejms Naneli, Uroš Trifunović – Mateuš Ponitka, Džejms Naneli, Uroš Trifunović
Krilni centri: Zek Ledej, Tristan Vukčević – Zek Ledej, Tristan Vukčevič (?), Nikola Mirotić (?)
Centri: Matijas Lesor, Alen Smailagić, Balša Koprivica – Alen Smailagić, Balša Koprivica.

UDARNA VEST.rs (Sportal)

Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare