Umesto tanga, Zvezde u ritmu sambe: Ko je Jago Dos Santos, „magični“ Brazilac koji je pojačao crveno-bele

Crvena zvezda je angažovala i treće pojačanje na poziciji plejmejkera, pošto je njen novi član postao Jago Dos Santos Mateuš (24), jedan od igrača koji su u sezoni za nama bili otkrovenje u evropskoj košarci.

Reč je o igraču koji je jedan od najzaslužnijih za sjajne rezulate Ulma, koji je u prethodnoj sezoni stigao do titule prvaka Nemačke.

Mateuš je uz svoj sunarodnika Bruna Kabokla bio pokretačna snaga tima iz Badem Virtembetga, a o njegovim zaslugama za istorijski uspeh Ulma govori i podatak da je bio MVP finalne serije u kojoj se njegov tim sastao sa osvajačem FIBA Lige šampiona – Bonom.

U ovoj seriji koju je Ulm dobio sa 3-1, prosečno je beležio 16,7 poena, sedam asistencija i 4,5 skokova po utakmici.

Prethodno je Brazilac predvodio ekipu do trijumfa nad evroligašima, Albom iz Berlina u četvrtfinalu, odnosno Bajernom iz Minhena u polufinalu, gde je kasniji šampion izgubio tek jedan od sedam mečeva.

U nemačkom šampionatu beležio je učinak od 14,4 poena, 5,4 aisstencije, odnosno 3,6 skokova u proseku, a ono što dodatno daje na težini njegovim partijama jeste da je prethodna sezona bila njegova prva u Evropi.

U domovini nastupao za Flamengo i Paulistano, a za crveno-bele je najvažnije da je prebrodio taj period tranzicije i privikao se na košarku na „starom kontinentu“.

Odlične igre beležio je i u Evrokupu gde je pomogao Ulmu da dođe do četvrtfinala, u kome je kasnije eliminisan od vicešampiona Turk Telekoma.

U drugom po jačini evropskom takmičenju Brazilac je prosečno beležio 13 poena, 6,1 asistenciju i tri skoka po meču. Da je reč o jednom pre svega racionalnom igraču koji radi za tim govori i njegov prosečni indeks korisnosti koji je bio 17,1 u Evrokupu.

Ono što će doneti Zvezdi je ekplozivnost, prodornost i dobar pregled igre, što svakako pored Teodosića neće nedostajati. 

Takđe odlikuje ga i agresivnost, te dobar šut, gde je u nemačkom šampionatu bio na oko 37 odsto uspešnosti, dok je u Evrokupu bio nešto slabiji – nešto jače od 30 odsto.

Protekli period je Mateuš proveo u NBA letnjoj ligi gde je igrao za Čikago Bulse, s kojima je imao i dosta zapažene partije ali se nije izborio za ugovor.

Sve u svemu, čini se da je u pitanju odlično rešenje u kombinaciji sa Šabazom Nejpirom i Milošem Teodosićem, sa kojima će se sigurno dobro dopunjivati.

UDARNA VEST.rs (Sportal)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare