Biće ovo u top dva derbija u Evropi: Nove petorke Zvezde i Partizana deluju zastrašujuće

Pre samo dve godine je zvučalo potpuno nerealno da govorimo o ovim imenima u Partizanu i Crvenoj zvezdi, a sada je gotovo izvesno da će beogradski derbi biti jedan od dva najbolja, ako ne i najbolji u Evropi, uz dužno poštovanje Grcima, Špancima, Turcima… Do toga nedostaje još svega jedan korak, za koje se sve glasnije priča da će možda i do objavljivanja ovog teksta da bude rešen – radi se, naravno, o prelasku Nikole Mirotića u Partizan.

Opustošili su „većiti“ pred početak nove sezone evropske velikane, menjali su igrači Barselonu, Real, Bajern, Olimpijakos za beogradske crveno i crno-bele, što će srpskoj klupskoj košarci doneti najveći kvalitet. Prošla sezona je bila najkvalitetnija u istoriji naših klubova, ali naredna obećava još više.

Partizan je imao sreću da zadrži okosnicu tima Kevina Pantera i Zeka Ledeja, pa da sa sjajnim novim igrača napravi tim koji će sezonu, bez sumnje, početi sa najvišim ciljevima, a po svemu sudeći će imati i zašto.

Njihove prve petorke, gde za Partizanovu uzimamo kao da je situacija sa Mirotićem rešena u korist crno-belih, deluju impozantno.

Zvezdina petorka

Miloš Teodosić/Nejpir Šabaz

Ono što su navijači Zvezde dugo priželjkivali konačno se ostvarilo – Miloš Teodosić (36) će obući njihov dres. Iskusni srpski košarkaš će naredne sezone pokrivati poziciju plejmejkera. I pre nego što su godine odradile svoj posao, Teodosić je timu uvek više doprinosio natprosečnom košarkaškom inteligencijom i maestralnim šuterskim sposobnostima. Uvek je njegova uloga u timu bila jasna – on je mozak. Dakle – brzina i snaga nikada nisu bile primarni razlozi zbog kojih je zapadao za oko. Da se razumemo, ne treba njega ni sada otpisivati i smatrati igračem koji je među crveno-bele došao da završi karijeru, jer brojke govore da nije tako i da ovaj tridesetšestogodišnjak i te kako još ima šta da pruži. On je bio MVP Evrokupa 2022. godine, a u Virtusu je u Evroligi prošle sezone imao solidnu statistiku.

Pregled igre, razigravanje saigrača i šut, to su njegovi najveći kvaliteti. On je u stanju kretnjom da izbaci čuvara ili da igrača povuče na sebe, a da onda pronađe najbolju opciju u svom timu za put ka košu protivnika. Dakle – mnogo će Teodosić doprineti Zvezdinoj „pik“ igri. Iako odlično igra dva na dva, ipak se češće odlučuje na šuteve sa distane, gde može sve – preko bloka, preko protivnika, iz nemogućih pozicija, velike daljine, dok u situacijama ispod koša više voli da proigrava nego što se posle driblinga odlučuje na šut.

Osim kao plejmejker, Miloš može da igra, što je činio u Virtusu, i na poziciji dva, gde njegov šut dolazi do izražaja.

Ipak, kao primarno rešenje na poziciji jedan crveno-beli vide Nejpira Šabaza (32) i uspeli su da ga dovedu!

Trebalo je naći igrača koji može da zameni Fakunda Kampaca i sa Nejpirom su ga definitivno našli. 

Omaleni plej, koji je igrao za Majamiji, Orlando, Portland, Bruklina, Minesotu i Vašington doneće mnogo igri crveno-belih, pre svega zbog iskustva. 

Koliko je važan za tim najbolje se videlo prošle sezone kada je nastupao za Olimpiju iz Milana, kada je iznosio veliki deo tereta cele ekipe. 

Njegov prosek u Evroligi sa italijanskim timom je bio 15 poena, 3,9 asistencija, 1,8 skokova i 1,1 ukradena lopta, uz prosečni indeks korisnosti 16,4.

Izdvajaju ga šuterske sposobnosti, ali uz to što je izuzetan ofanzivni špic, Šabaz, u skladu sa svojom pozicijom, podiže igru tima na viši novo.

Njegov manevar loptom je dobar na celom terenu, na osnovu čega dolazi do pozicija za šut, a majstor je za pronalaženje rupa u odbrani, što gotovo jednako koristi i za proigravanje saigrača.

Adam Hanga

Mađarski košarkaš (34), koji može da pokriva pozicije beka i krila, uzdrmao je košarkašku Srbiju kada je iz Real Madrida prešao u Zvezdu. Sa njim je stvar jasna – tim u kome igra ne mora da se brine za defanzivu, a kako drugačije da bude kada se radi o jednom od najboljih defanzivnih košarkaša u Evropi. Njegova uža specijalnost je da pročita nameru protivnika u napadu, a kako su mu fizičke predispozicije odlične, a nije izgubio na eksplozivnosti, u velikom broju slučajeva uspeva i dalje da ih osujeti. Od čitanja blokova, preko ukradenih lopti, Hanga može da parira gotovo svakom igraču defanzivno.

Što se ofanzive tiče, nikada nije bila primarna kod njega, ali daleko od toga da je zanemarljiva. Siguran je na lopti, a u zavisnosti od toga kako se odbrana protivnika ponaša, ume da prepozna da li da odigra dva na dva i da posao završi tako što će uputiti šut ili pak da proigra nekog od saigrača, što mu nije strano.

Rokas Gedraitis

Litvanac (31) je prošle sezone igrao u Baskoniji, za koju je u Evroligi prosečno postizao 10,4 poena i nešto manje od šest skokova. On je definitivno ofanzivno orijentisan igrač. Siguran je sa loptom, sjajan je u šutu sa distance, a visinu i umeće koristi i u prodor igri, koja kod njega nije zanemarljiva, a kako drugačije kada se radi o igrači litvanske škole. 

On se definitivno može nazvati naprednim strelcem. Odlično se kreće i ume da izbori poziciju za šut. Ume da donese dobre odluke i donosi ih brzo, zna da prepozna da li je potrebno da „navuče“ protivnika, proigra saigrača ili je najbolje da šutne. 

Pokriva pozicije dva i tri.

Zvezdina unutrašnja linija je definitvno impozantna i Duško Ivanović će tu imati samo jedan problem – da rasporedi minutaži. Džoel Bolomboj, Majk Tobi i Marko Simonović su stigli iz Olimpijakosa, Barselone i Čikago bulsa. Jasno je – Zvezda će na unutrašnjim pozcijama moći da odgovori različitim stilovima igre. 

Simonović (24) osim što igra na poziciji pet pokriva i četvorku. Njegova igra nije vezana za isključivo za obruč, koji ume da napadne. I sa loptom i bez nje se dobro kreće, agilan je, ofanzivo je raznolik, a što se tiče osnovnih centarskih oružja na piku i na niskom postu, on ih pokriva zadovoljavajuće. Ne radi se o standardnom igraču, ali će Marko u Zvezdi trebati još da se kali da bi imao značajniju ulogu.

Džoel Bolomboj

Bivši igrač Olimpijakosa (29) je izuzetan atleta. Njemu agilnosti ne menjka, a snaga mu omogućava da bude dominantan ispod koša. Kada se to sabere, dobija se igrač koji ume brzo da reaguje, ima odraz, skok, koji dobro prepoznaje kada treba ostati na zemlji. Odlično gradi pozicije, pik’n’rol igra je njegov najčešći izbor, ima širok izbor ofanzivnih rešenja, a realizacija mu je na zavidnom nivou. Otvaranje i prodor u njegovoj igri su podjednako zastupljeni. Radi se o dobrom defanzivcu, koji ume da pročita nameru protivnika i ima osećaj za blokadu.

Majk Tobi

Igrač koji je iz Katalonije stigao u Zvezdu(29) smatra se izuzetnim atletom.

Ono što je kod njega prednost jeste raznovrsnot u napadu, dok mu je mana to što je nešto slabiji fizički. Zbog nedostatka snage blok mu nije najjače oružje, pa se on pre smatra pojačanjem za ofanzivu nego za defanzivu. Odlično se otvara, pik igra je njegova prednost. 

Da nije tipičan centar jasno govori tranzicija. Što se napadačkog arsenala tiče – Tobi ume da pogodi i van linije 6.75, pa ovakav igač svakako mnogo donosi igri tima.

Partizanova petorka

Ognjen Jaramaz

Partizanu se iz Bajerna vrato Ognjen Jaramaz(28). On će uz Aleksu Avramovića, ako se ne realizuju još neki tranferi o kojima se šuška, a za koje se ne zna još uvek koliko su realni, biti Partizanova prva uzdanice na poziciji jedan. 

Osim pleja, Ognjen može da igra i na poziciji dva. Brzina je njegova velika prednost, a prodor je ono što ga izdvaja, to je definitvno segment igre kojim pravi razliku – iz mesta ili iz driblinga.

Preglednost igre i asistencije su ono što dodatno doprinosi njegovoj dobroj oceni. 

Što se odbrane tiče, brzina mu omogućava da sa kretnjom bekova može lako da se nosi.

Kevin Panter

Kapiten Partizana (30) je prošle sezone briljirao. U ovom trenutku je sigurno jedan od najboljih bekova u Evropi. 

Poznat je po ofanzivnom instinktu. On je definitivno igrač koji nikada neće oklevati da preuzme odgovornost u ofanzivi. 

Odlično šutira spolja, kao i sa poludistance, najbolje je iz sredine i iskosa desno. Ima brz izbačaj i hrabrost u donošenju odluka.

 On je definitivno u Partizanu postao pravi lider na terenu i sve liči da će to i ostati.

Mateuš Ponitka

Koliko može Ponitka (30) je najbolje rekao na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu, kada je bio jedan od trojice igrača koji su zabeležili tripl-dabl. 

Što se klupske igre tiče, on nije zvezda, ali je još kako značajan za timove u kojima igre. 

Poziciono je polivalentan, dobra mu je pik’n’rol igra, sposoban je da napadne, ima prodor, pas, šut, pa je jasno da se radi o igraču korisnom na više pozicija i na obe strane terena. Od svega navedenog, šut je njegova poslednja opcija. 

S obzirom na to da se radi o krilnom košarkašu, pregled igre kakav on ima definitvno je njegov veliki plus. 

Defanziva je, svakako, ono što je njegov osnovni kvalitet. Snažan je, ima dobar rad nogu, brzinu, što je dovoljno da bez problema može da izađe na kraj sa igračima na svim pozicijama do petice.

U Partizan je stigao iz Panatinaikosa.

Nikola Mirotić

Treba li o ovom Podgoričaninu (32) trošiti reči? Kada se čulo da postoji mogućnost da se rastane sa Barselonom, za Mirotićem je zavladala pomama i to svakako nije bez razloga. 

Krilni centar sa NBA iskustvom godinama je jedan od najboljih igrača na svojoj poziciji. On je definitivno igrač koji pravi razliku na terenu. 

Ovaj tridesetdvogodišnjak, sa izuzetnim rasponom ruku, odlično barata loptom. Iako mu šut nije najbrži, meka ruka i preciznost to kompenzuju, kao i širok spektar mogućnosti kojima se dovodi u poziciju da šutne. 

On svoje mane ume da pretvoir u prednosti, da krene na prvi korak, da iznudi faul od protivnika, ume da se postavi… 

Osim što sam postiže poene, a napadački arsenal mu je šarenolik, Mirotić igru celog tima čini boljom, pošto se radi o igraču sa visokom košarkaškom inteligencijom. Uz to, odličan je skakač, pa će po crno-bele sigurno biti dobro ako im ovaj transfer uspe. 

Kako pišu i domaći i strani mediji, svi pozivi koji su stigli mogu da se ostave po strani, pošto Nikola, ako ne ostaje u Kataloniji, želi samo u Partizan.

Zek Ledej

I još jedno dobro poznato lice među crno-belima. Imao je Amerikanac (29) posle sjajne sezone sa Partizanom unosne ponude, ali je odlučio da ostane i da sa Željkom Obradovićem nastavi da se razvija kao igrač. 

On je neretko bio Partizanov “isk faktor” u sezoni u kojoj su se crno-beli vratili na veliku scenu. 

Radi se o fizički izuzetno spremnom igraču, dobrom šuteru i skakaču. Odličan osećaj koji ima za loptu sigurno će i ove sezone biti od velikog značaja, dok se još čeka da se vidi ko će pokrivati unutrašnje pozicije u timu uz Smajilagića. Navijači Partizana zbog saznanja da će imati Ledeja tu sigurno mogu da odahnu jer znaju da u Amerikancu imaju veliku snagu. 

Iako nije dovoljno jak za klasičnu peticu, on može da pokrije kad treba i ovu poziciju. Brzina, skok i šut Lesora ubrajaju među četvorke koje neretko u protivničkim timovima nema ko da brani.

Po ovome što je već izvesno da ćemo gledati, nema sumnje da svi jedna čekamo početak naredne sezone.

Sa pojačanjima svakako nije gotovo. Govori se tu o još nekim zvučnim imenima, a videćemo šta će se do kraja obistiniti.

Nema sumnje da ćemo uživati i da će beogradski derbi biti spektakl, koji neće biti interesantan samo nama, ove utakmice će se gledati i o njima će se pričati.

Dok mi budemo uživali, Evropa neka se plaši „večitih“.

UDARNA VEST.rs (Sportal)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare