Niška policija dobila prijavu: Udala se dvanaestogodišnja devojčica

Niška policija dobila je prijavu da je u tom gradu maloletna devojčica starosti 12 godina stupila u bračnu zajednicu, te kažu da su počeli rad na slučaju.

Ističu da je njihov rad u početnoj fazi i da trenutno rade na prikupljanju svih potrebnih i relevantnih informacija koje će im značiti.

Pozivajući se na poštovanje i zaštitu osnovnih ljudskih prava, sociolog i profesor Filozofskog fakulteta u Nišu, kao i aktivnistkinja Ana Saćipović složni su da bi odličan početak bio izmena članova zakona o porodici i ukidanje mogućnosti da bilo koja osoba stupi u brak pre navršene 18. godine života, pišu Južne vesti.

Oni su za Južne vesti ranije rekli da bi se raznim edukacijama roditelja mogla promeniti njihova svest, kao i to da će dugoročno ulaganje u obrazovanje i kasniji radni odnos, njihova deca imati bolju budućnost, što im, kako su rekli, rano stupanje u bračnu zajednicu ne može doneti.


Prema statističkim podacima iz 2022. godine, 143 deteta ušlo je u bračnu zajednicu sa 16 i 17 godina, dok je 60 deteta imalo manje od 15 godina, što prema rečima sociologa i aktivistkinje čini rast od 17 odsto više evidentiranih sklopljenih brakova mladih ispod 18 godina u odnosu na 2020. i 2021. godinu.

UDARNA VEST.rs (Nova.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare