„Pažljivo smo posmatrali Vulina, ne želimo nikakve kontakte s njim“: Hil se oglasio prvi put o sankcijama Vulinu

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Kristofer Hil izjavio je danas da su SAD „vrlo pažljivo“ posmatrale aktivnosti direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina i da su zaključile da je Vulin nije neko koga žele vide u SAD, niti da imaju konatke sa njim.

Hil je prilikom posete arheološkom lokalitetu Belo brdo rekao da su sankcije Vulinu uvedene kako bi se zaštitile Sjedinjene Države, a podrazumevaju da Vulinu ne može da bude odobrena američka viza niti da on može da sklapa poslovne ugovore u toj zemlji.

Američki ambasador je istakao da su odnosi SAD i Srbije „dobri“ i da se „poboljšavaju“, dodajući da je Srbija jasno stavila do znanja da želi da nam se pridruži Zapadu.

On je naglasio da to koliko će Srbija odmaći u tome zavisi od nje same i da Sjedinjene Države žele da pomognu i budu deo tog procesa.

„Srbija želi da nam se pridruži na Zapadu, ali nismo stekli utisak da gospodin Vulin želi da doprinese tome, i na osnovu nama dostupnih informacija uveli smo mu sankcije“, objasnio je Hil.

On je dodao da SAD namerava da pomogne Srbiji koja jasno pokazuje ambiciju da bude deo zapadnih institucija u onoj meri koliko ona to bude želela.

„Mi ćemo svakako Srbiji pomoći u tim željama, želimo veoma biti deo tog procesa, i smatramo da slučaj sa gospodinom Vulinom, njegovi interesi i planovi, sa tim nemaju nikakve veze. Takođe želimo da razvijamo i dalje naše odnose sa vašom zemljom. Uostalom, preporučujem da svi pogledate izjave i saopštenja koja dolaze iz Vašingtona, jer ja nemam puno da dodam na sve to“, zaključio je Kristofer Hil.

UDARNA VEST.rs (Nova.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare