BORBA ZA LIMAN „Neprijatelj pokušava da se probije“: Rusija tvrdi da napreduje dok Ukrajinci napadaju u talasima

Ruske snage su napredovale 1,5 kilometara blizu grada Limana na istoku Ukrajine nakon što su odbile ukrajinski napad u tom području, rekao je u utorak ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

– Ruske jedinice pokrenule su kontranapad, napredujući 1,5 km duž dva kilometra linije fronta – rekao je Šojgu na ruskoj televiziji, preneo je “Moskov tajms”.

Ali, ukazao je da ukrajinske snage “i dalje pokušavaju da probiju našu odbranu u različitim područjima” i da je u poslednja dva dana bilo “nekoliko talasa napada”. Što se tiče ukrajinske kontraofanzive koja je počela prošlog meseca, Šojgu je rekao da “neprijatelj nije postigao svoje ciljeve u bilo kom području”.

Šojgu o kasetnoj municiji: „Naša je daleko efikasnija od američke“

Šojgu je još rekao da bi odluka Vašingtona da Ukrajini obezbede kasetnu municiju “prirodno imala za posledicu produženja sukoba” i da ruske snage preduzimaju “dodatne mere” da se odbrane od tog oružja. Takođe je pohvalio rusku kasetnu municiju kao bolju.

– Rusija ima kasetnu municiju koja je dobra za sve sezone. Daleko je efikasnija od američke – rekao je on.

„Neprijatelj pokušava da se probije do Limana“

U međuvremenu je vojni ekspert, ukrajinski pukovnik u rezervi i pilot instruktor Roman Svitan rekao da “neprijatelj pokušava da se probije do Limana i ponovo zauzme grad”, kako je preneo portal 24tv.ua.

Liman je oslobođen prošlog oktobra. Prema rečima Svitana, pravac Limana je najpogodniji za rusku ofanzivu. Ukrajinski portal navodi da se odnedavno nastavljaju borbe kod Dibrove.

“Sada je glavni cilj ruskih osvajača u ovom pravcu da se izvuku u blizini rezervoara Oskol i Severskog Donca i zakopaju na ovim teritorijama. U ovom slučaju će ponovo pokušati da zauzmu Liman. Rusi će takođe pokušati da nateraju ukrajinske snage da privuku strateške rezerve kako se one ne bi koristile u kontraofanzivi Kijeva. Međutim, situacija je sada potpuno pod kontrolom”, ističe portal.

„Kolosalni gubici Rusije – 235.530“

Takođe se navodi da su ruske snage pretrpele “kolosalne gubitke” u ratu i da su samo u jednom danu, 11. jula izgubile 510 vojnika. Portal tvrdi da su ruski gubici od početka invazije 235.530.

Pored toga, Rusija je izgubila 4.090 tenkova, 7.990 borbenih oklopnih vozila, 4.402 artiljerijska sistema, 674 višestruka raketna sistema i 415 sistema protivvazdušne odbrane, navodi 24tv.ua.

Načelnik Združenog generalštaba vojske SAD general Mark Mili rekao je prošlog novembra da je više od 100. 000 ruskih vojnika poginulo je od početka rata u Ukrajini, a da su slične gubitke doživele i snage pod kontrolom Kijeva.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare