Šapić o uklanjanju splavova na Savskom keju: „Nijedna služba ne može da radi bez izdatih rešenja, obavestili smo vlasnike splavova da je završena procedura“

Aleksandar Šapić, gradonačelnik Beograda, rekao je danas, povodom uklanjanja splavova na Savskom keju, da nijedna državna ili gradska služba ne može da radi bez papira i izdatih rešenja.

– Kada bi izašla bilo koja državna ili gradska služba da radi bez papira, to iziskuje ozbiljnu krivičnu prijavu. Ne možete bez izvršnog rešenja da radite bilo šta, ne može objekat da se uklanja bez rešenja o izvršenju, rekao je on.

Dodaje i da mora da prođe najmanje godinu dana procedure „da biste imali to rešenje“. „Ima čitav set rešenja i oni su upoznati sa tim“, kaže Šapić.

Ne postoji uklanjanje objekta bez rešenja

Šapić je pojasnio da kada se vidi služba da izlazi na teren, znači da ima set papira sa sobom, te da ne postoji nijedno isključenje ili uklanjanje objekta bez rešenja.

– Objekti kojima se isključuje voda i struja imaju rešenja o uklanjanju, a nakon toga i o izvršenju. Uzimajući sve žalbe i onih koji su se žalili, da iskoriste svoje zakonsko pravo da na sve moguće načine to spreče – rekao je on.

Prema njegovim rečima, tek kada su sva prava iskoristili, kada su svi rokovi istekli, tek tada su ušli u proces.

– Imamo blokadu od Upravnog suda, ne možemo da nastavimo da sređujemo šetalište. Upravni sud je odlučio da stavi privremenu meru po tužbi koju je podnela grupa građana, zato smo tu stali. To nema veze sa splavovima koji se tamo nalaze – kazao je Šapić.

Kada stigne rešenje o izvršenju, službe dobijaju nalog za isključenje vode i struje

Šapić je kazao i da su oni želeli da dovedu vodu i struju na mesta koja su licitirali godinu dana, „za koje su određeni vlasnici platili i licitirali“, a da paralelno sa tim stoji proces uklanjanja splavova, „gde ne možete da krenete sa tim dok ne dobijete sva rešenja“.

– Poslednja dva su rešenje o uklanjanju, a nakon toga o izvršenju. Kada stigne rešenje o izvršenju, službe dobijaju nalog za isključenje vode i struje – pojasnio je gradonačelnik.

Od tog momenta, kako je pojasnio, oni su nelegalno prikačeni na vodu i struju.

– Svi oni su se priključili negde 2018. po starom zakonu, kada niste morali da imate legalan objekat. Po sadašnjem zakonu, ne možete više da dobijete priključak za vodu i struju ukoliko ga nemate po zakonu – rekao je Šapić.

„Obavestili smo vlasnike splavova da je završena procedura“

Gradonačelnik Beograda je kazao da čekaju da se završi nabavka za odnošenje splavova, te da postoje samo dve firme u Beogradu koje rade, da se jedna samo javila „i ta jedna je dobila“. „Onda isti ti ljudi kojima treba da se odnose splavovi, koriste sve zakonske mogućnosti da žalbama odlože proces“, rekao je Šapić.

– Mi smo obavestili sve vlasnike splavova prošlog ponedeljka da je završena sva procedura i da od ponedeljka krećemo nekim redosledom sa ukidanjem vode i struje da bismo spremili objekte za uklanjanje. Kao što smo ih obavestili da mogu i sami da uklone, jer se to onda drugačije fakturiše. Obavestili smo ih da u Jakovu ima 20 i nešto lokacija koje smo obezbedili da mogu da smeste splav dok ne vide gde će, kazao je Šapić.

Na pitanje da li su radnici Elektrodistribucije došli tokom noći da isključe struju, Šapić je odgovorio da „oni mogu da dođu kad god žele“.

– Dolaze tokom noći da ne bi morala policija da interveniše. Trudimo se da izbegnemo svaku vrstu sukoba – naglasio je Šapić.

UDARNA VEST.rs (Blic)



Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare