Kremlj: „Putin se sreo sa šefom ruskih plaćenika Prigožinom nakon pobune Vagnera“

Kremlj je u ponedeljak saopštio da se ruski predsednik Vladimir Putin sastao sa šefom Vagnerovih plaćenika Jevgenijem Prigožinom 29. juna, pet dana nakon što je ta grupa marširala ka Moskvi u kratkotrajnoj pobuni.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je Putin na sastanak pozvao 35 ljudi, uključujući komandante jedinica, i da je on trajao tri sata, prenosi Rojters.

Komandanti Vagnera rekli su Putinu da su njegovi vojnici i da će nastaviti da se bore za njega, rekao je Peskov.

– Predsednik je zaista imao takav sastanak. Na njega je pozvao 35 ljudi. Sve komandante odreda i rukovodstvo kompanije, uključujući samog Prigožina. Ovaj sastanak je održan u Kremlju 29. juna. Trajao je skoro tri sata – naveo je Peskov.

On je dodao da detalji sastanka nisu poznati, ali je objasnio o čemu razgovarano.

– Jedino što možemo da kažemo je da je predsednik dao ocenu delovanja kompanije na frontu tokom specijalne vojne operacije, a takođe je dao i svoju ocenu događaja 24. juna. Putin je saslušao objašnjenja komandanata i ponudio im dalje opcije za rad – naveo je Peskov.

Peskov nije rekao gde se trenutno nalazi Jevgenij Prigožin.

Francuski list „Liberasion“ je ranije preneo da je prema zapadnim obaveštajnim izvorima Putin vodio tajne razgovore u Kremlju sa vođom rata koji je organizovao oružanu pobunu protiv njegovog režima.

Kratka pobuna koju je predvodio Prigožin, u kojoj su Vagnerovi borci preuzeli kontrolu nad južnim gradom Rostovom na Donu, suočila je Putina sa najtežim izazovom njegovog držanja na vlasti od kada je preuzeo dužnost glavnog lidera Rusije poslednjeg dana 1999. godine.

To je uklonjeno sporazumom koji je posredovao beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko. Putin je od tada zahvalio svojoj vojsci i bezbednosnim službama što su sprečili haos i građanski rat.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare