ĐOKOVIĆ GA OBOŽAVA, ALI POŠTOVANJE IMA GRANICE: Novaku preti „krakonja“, teniser kojeg svi vole! Da li može da ga ugrozi? 

Oblačno nebo na Vimbldonu nedeljom do pre neku godinu nikome nije smetalo – jer se do tada na “sveti dan” tenis nije ni igrao, ali ove nedelje donosi ponovne brige svima koji će pohoditi ovaj “hram tenisa” za svoje sledovanje uzbuđenja u svim takmičarskim kategorijama kod juniora i seniora.

Zajedno imaju 100 ATP titula, ali je distribucija od 94 naspram 6 samo jedan od aspekata statistike koji brine Huberta Hurkača i njegov tim pred današnji 6. meč u karijeri protiv drugog nosioca i sedmostrukog osvajača Novaka Đokovića. Samo 2 puta je simpatični “krakonja” (nadimak koji mu je Novak nadenuo u Dubaiju ove godine) iz Vroclava koga na travi ove godine (polufinale Štutgarta, 2 kolo Halea) uglavnom uspešno vodi Krejg Bojtnon od Novaka uzeo set – i to upravo ovde 2019. i na Pariskom mastersu 2021.

Te godine je na Vimbldonu napravio istorijsko iznenađenje eliminacijom Rodžera Federera u četvrtfinalu bez izgubljenog seta i gema u završnom delu igre – čime se “Maestro” oprostio od Grend Slem tenisa – ali je u domenu još većeg čuda da uspe da u današnjem četvrtom kolu eliminiše onog pred kim se ove godine ukazuje još jedan veliki cilj u smislu izjednačenja švajčarčevog rekorda od 8 ukupnih i 5 uzastopnih trijumfa na Centralnom terenu Ol Ingland Kluba.

Odličan je na Vimbldonu i Hurkač ove godine, jedan od retkih koji uz Novaka nije prepustio niti jedan set protivnicima – i izuzetno ceni sve što je Srbin učinio za istoriju tenisa i u svojoj karijeri. Novak ne propusti priliku da biranim rečima opiše svoje poštovanje za Huberta – ali se to poštovanje ne bi trebalo ni najmanje pretočiti u rezultatski aspekt današnjeg meča, uz svo poverenje koje Hurkač ima za svoju servis – volej igru. Istini za volju, naš as (opravdano, po njegovim standardima) nije baš najzadovoljniji stanjem njegovog riterna, glavnim “antidotom” za Hurkačevu igru – ali se iz kola u kolo i iz treninga u trening to sigurno menja na bolje.

U tom smislu će biti izuzetno važno da Novak ne dozvoli da se Poljak razmaše – i da spreči realizaciju brzih kombinacija za sticanje poena na čemu će Hurkač insistirati. Jednom kada krenu razmene, Đoković će nastojati da što više šeta Hurkača čime bi ga umorio, da igra nižim loptama na sve pozicije visokog suparnika – naročito na bekhend i da zaobilazi forhend i nastoji da što dužim lopticama drži Hurkača u izazovnoj situaciji i podalje od mreže. Naravno, ne bi bilo potpuno neočekivano da se u jednoj fazi meča Đoković opredeli za iznenađenje u vidu iskušavanja njegovog forhenda – nalik na onome što je viđeno protiv Hačanova u Parizu – što ume da poremeti “plan igre” zacrtan sa stručnim timom i napravi disbalans u glavi i nogama kod protivnika.

Za konačnu (i nadajmo se, brzu) pobedu će Novaku biti izuzetno bitno da osvoji prvi set – pa makar i u taj-brejku, posle čega bi u svakom daljem scenariju imao značajnu prednost – ili rezultatsku, ili energetsku – jer će Hurkač “ostaviti srce i dušu na terenu” u nastojanju da ostvari rezultatski priključak što bi moglo da ga umori.


Poljak bi bio jedan od najtežih Novakovih protivnika u taj-brejku u periodu kada je neprikosnoven u osvajanju istih na turneji, tako da ne bi bilo nemoguće da na taj način Novak izgubi svoj prvi set u Londonu – ali treba očekivati da se naš igrač posebno pripremao za tu mogućnost u meču protiv rivala ovih kvaliteta. Šta god da se desilo – u toku meča koji bi mogao da traje tri, četiri ali i pet setova – sva je prilika da će Đoković zabeležiti i svoju šestu pobedu u njihovim međusobnim susretima ako uz goreopisani stil igre bude dodao svoj pobednički inat u osvajanju poena na način koji deprimiraju i protivnika i publiku koja će se sigurno već rano u meču prikloniti autsajderu.

Pre nego što nastavimo sa komentarima na glavne mečeve ove nedelje, treba pohvaliti sjajne nastupe Matea Beretinija, jedinog Italijana-finaliste Vimbldona iz 2021. (pobedio upravo Hurkača u polufinalu) i nekadašnjeg svetskog broja 6 – prokuženog od strane ciničnih domaćih medija zbog veze sa starletom Melisom Satom (uzrokom njegovog pada, po njima) i nipodaštavanog od dela stručne teniske javnosti – koji je nanizao zemljaka Sonega, De Minora i Zvereva uz samo jedan izgubljeni set – i kao takav mogao barem dodatno da “proširi pukotinu” u oklopu nepobedivosti Alkaraza (izgubio prvi set protiv Žarija juče) u njihovom meču u ponedeljak.

Spomenuti prvi nosilac se dosta mučio u prva tri seta protiv Čileanca, ali onda ubacio u “osmu brzinu” i iskažnjavao protivnika za sve propuštene šanse ranije u meču. Odlične uspehe plasmanom u naredno kolo posle paklenih pet setova su ostvarili i Lehečka i Rune, dok se Medvedev sasvim dobro zabavljao tokom i posle meča protiv uvek neugodnog Fučoviča (rešeno u četiri seta).

U današnjoj reprizi finala Halea gledaćemo meč koji nas izuzetno interesuje jer bi nam doneo narednog protivnika Novaku Đokoviću, gde je Bublik zabeležio svoju jedinu pobedu nad Rubljovim u njihova dosadašnja 4 meča na znatno bržoj travi turnira u Nemačkoj i time što do sada nije izgubio ni jedan set na Vimbldonu stekao pravo da se smatra egal konkurentom za plasman u naredno kolo. Možda će čudno zvučati da se u meču protiv bilo kog protivnika kao prednost Rubljova navodi “mirnija glava” – ali bi – uz mnogo veće Grend Slem iskustvo i činjenicu da upravo eksplozivni Bublik pruža uslove da taj izuzetak ima smisla – Andrej ipak trebao da bude onaj igrač koji će se pitati više o tome ko će izaći kao pobednik iz ovog duela.

Ako nam preostali mečevi muškog singla ne donose talase uzbuđenja, u kojima će Siner i Šapovalov biti na određenom iskušenju da krivu liniju svojih nedavnih nastupa isprave i pobedama protiv najvećih autsajdera koji su se probili u četvrto kolo – Danjela Galana iz Kolumbije I Rusa Safiulina – a Griša Dimitrov da završi lepo započet posao od juče protiv 10.

Nosioca Fransesa Tijafoa i potvrdi svoju drugu tenisku mladost – kod dama nas očekuju odlični mečevi Švojntek i Benčić (gde je Švajcarkinja zapravo dobila njihov jedini Grend Slem meč bez izgubljenog seta u Njujorku 2021.), veteranki Azarenke i Svitoline, sunarodnica Vondrušove i Buzkove i novog “vunderkinda” Mire Andrejeve i zemljakinje Potapove.

Ako budemo izbegli kišu, dobićemo i rezultate ostalih igrača i igračica iz Srbije koji su planirani da danas nastupe na otvorenim terenima – Lasla Đerea u dublu sa O’Konelom protiv Belgijanaca Žila i Fligena, kao i juniorke Teodore Kostović (protiv Bugarke Denčeve) i juniora Branka Đurića (protiv Italijana Skijabasija).

Laslu je svakako prijalo odlaganje meča dubla posle nesrećnog poraza od Cicipasa u tri mukotrpna seta u kojima jednostavno nije uspevao da nađe rešenje za pozitivni epilog u sva tri odlično započeta seta – pa se nadamo da će partnerstvo sa Australijancem (izbacio Međedovića u prvom kolu posle 3 dana igre) pružiti barem mali melem na ranu za jučerašnje razočarenje.

UDARNA VEST.rs (Kurir sport)



Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare