„ČEKIĆA“ NIJE ZAUSTAVILA NI RUSKA MINA Ukrajinski vojnik izgubio nogu u stravičnoj eksploziji, a onda se vratio na front: „Tugu ću ostaviti za kasnije, a sada SAMO POBEDA!“

Ukrajinski vojnik vratio se na prve dužnosti u južnom regionu Zaporožje nakon što je izgubio nogu.

Nikolaj Rusecki je uslikan kako sedi u blatnjavom rovu sa protetskom nogom koja mu viri iz maskirnog odela.

Vojnik, poznat po svom pozivnom znaku „Molot“, što znači čekić, prkosio je svojim povredama da bi se vratio na prve linije fronta u kontraofanzivi Кijeva.

Prošlog leta na borbenom zadatku u južnoj Ukrajini sa 79. jurišnom brigadom, nagazio je na protivpešadijsku minu, dizajniranu da otkrije korake koji se približavaju i uništi bilo šta u njenom neposrednom radijusu.

Molota su drugovi izvukli iz minskog polja, ali je u eksploziji izgubio nogu.

Samo mesec dana pre toga, njegova majka je ubijena u ruskom raketnom napadu.

On je jedan od desetina hiljada Ukrajinaca koji su zadobili povrede u ratu sa Rusijom koje su im promenile život.

I kao i mnogi od njih, i dalje je želeo da služi svojoj zemlji.

– Srećan sam u životu. Tugu ću ostaviti za kasnije. A sada samo pobeda! – napisao je Molot o svom povratku na dužnost na društvenim mrežama.

Posle povrede, prvo je naučio da hoda na štakama, a potom i na protetičkoj nozi.

Slike objavljene na internetu pokazuju kako se odmara pod drvetom, u punoj vojnoj opremi, a njegova nova čizma, zajedno sa protezom, stoji odvojeno na tlu ispred njega.

Put do oporavka bio je dug. Ali sada se vratio, obavljajući borbene zadatke u jedinici ukrajinske policije, piše britanksi „Telegraf“.

Žestoke borbe u Zaporožju

U međuvremenu, nastavljaju se žestoke borbe na zaporoškom frontu, a ukrajinske snage su preuzele kontrolu nad naseljem Pjatihatki u Zaporožju.

Ruski zvaničnik priznao je prošlog meseca da je Ukrajina ponovo zauzela selo u južnom regionu Zaporožja, što je njen prvi dobitak na tom frontu otkako je ranije ovog meseca pokrenula kontraofanzivu, prenosi Blic.

– Neprijateljske ’talasne‘ ofanzive su dale rezultate, uprkos ogromnim gubicima – rekao je Rogov u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

On je dodao da se u tom području nastavljaju teške borbe.

Ukrajinski novinari i obaveštajni zvaničnici tvrde da Rusija sada planira da digne u vazduh nuklearnu elektranu Zaporožje, što bi dovelo do katastrofe.

– Postoji ozbiljna pretnja. Rusija je tehnički spremna da izazove lokalnu eksploziju u fabrici, koja bi mogla da dovede do ispuštanja opasnih materija u vazduh – rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski španskim novinarima u Кijevu tokom vikenda.

Rusi napuštaju elektranu?

Prošle nedelje, dok je Državna služba za vanredne situacije Ukrajine izvodila vežbe bezbednosti radioaktivnosti u regionu Zaporožja, ukrajinska vojna obaveštajna služba je izvestila da ruski vojni kontingent, kao i radnici u nuklearnoj elektrani koju podržava Rusija, postepeno napuštaju elektranu.

„Među prvima su napustili stanicu trojica zaposlenih u Rosatomu, koji su rukovodili akcijama Rusa“, ​​navodi se u saopštenju ukrajinske vojne obaveštajne službe. Savetovano im je da odu do 5. jula. „Osoblje koje je preostalo u stanici dobilo je instrukcije da okrive Ukrajinu u slučaju bilo kakvih vanrednih situacija.

UDARNA VEST.rs (Blic)


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare