Vučić o situaciji na KiM: Niko normalan se ne raduje novim sukobima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras u Beogradu sa predsednikom Vlade Albanije Edijem Ramom.

– Mislim da smo posle decenija ćutanja u odnosima između Srbije i Albanije upravo nas dvojica počeli da menjamo loše političko nasleđe. Značajno je uvećana razmena između naših zemalja i uvoz i izvoz. Pozdravljamo angažovanje Albanije u okviru Berlinskog procesa. Uvek smo podržavali Berlinski proces kaoveoma koristan regionalni format i smatramo da će on da doprinese daljoj saradnji, procesu pomirenja i prevazilaženju nasleđa iz prošlosti – rekao je Vučić.

 Što se tiče Otvorenog Balkana doneo je ogromne koristi za svakoga od nas i naše građane i mislim da ta inicijativa može u budućnosti da doprinese daljem zbližavanju naroda i boljem životu i standardu

– Mi ćemo i u narednom periodu imati zajedničke sastanke oko inicijative. Razgovarali smo o svim regionalnim pitanjima i o našim neretko različitim pogledima o situaciji na Kosovu. Želim dobrodošlicu predsedniku Vlade Albanije Ediju Rami, uvek je dobrodošao u našu zemlju – rekao je Vučić i naglasio da se sastanak večeras nastavlja.

Rama je zahvalio na gostoprimstvu.

– Hvala mnogo na gostoprimstvu i prilici da se sastanemo. U okviru posete svim prestonicama na Zapadnom Balkanu koje su povezane i koje su u vezi sa samitom koji će biti u okviru Berlinskog procesa, a i kako bismo razgovarali o temama uzajamnog interesa – rekao je Rama.

– Sa tenzijama koje su prisutne na severu Kosova izbegavamo da svoja mišljenja iznesemo javno, kako ne bismo pogoršali situaciju i okrenuli je u smeru u kom ne treba – dodao je Rama.

 Jedini put napred nije put da se pojačaju tenzije već put dijaloga i dogovora koji se zasniva na dogovoru koji se zasniva na francusko-nemačkom predlogu. Ne želim da ovde ponavljam što sam rekao u Prištini, ali niko ne treba da potceni rizik kada ćemo se naći u situaciji koju ne smemo da dozvolimo da se desi, a koja može biti slična Donbasu, a koja bi učinila nemogućim da vratimo situaciju na staro, iako je danas nju moguće kontrolisati. Mora doći do zajedničko stanovišta -naveo je Rama.

– Ne mislim da bilo ko normalan se raduje novim nacionalnim rovovima, mogućnosti bilo kakvog sukoba – rekao je Vučić. – Što se tiče plana Rame za deeskalizaciju, ja taj plan znam napamet. U tri najvažnije tačke, Srbija je već učinila dve, a treću ne može jer se ona uvija sa Prištinom. Reč je o gradonačelnicima koji su dobili 3, 4 odsto .Sve ostalo je Srbija već ispunila. Ogromna je težina problema s kojim se suočavamo. Nikad nisam imao problem da razgovaram sa Aljbinom Kurtijem. U svim razgovorima sam učestvovao. Poznajete li nekog sa kim nisam razgovarao? – upitao je Vučić.

– Predlog nacrta statuta jeste doprinos koji sma ja dao i koji je po mom mišljenju veoma pozitivan, ali on nije nešto što bi strane trebalo da prihvate. Žao mi je da neki tamo ne žele da shvate i razumeju da je ovo bio doprinos u ime i za Kosovo, za njih to nema nikakvu vrednost.

Sastanak je održan u vili „Mir“.

Albanski premijer posetio je ranije danas Sarajevo i Podgoricu, a juče je boravio u Skoplju i Prištini. Rama se nalazi u poseti regionu u okviru priprema za Berlinski proces kojim će Tirana predsedavati u oktobru.

Vučić je boravio u jednodnevnoj poseti Beču na trilateralnom Samitu Srbije, Austrije i Mađarske gde je razgovarao sa saveznim kancelarom Austrije Karlom Nehamerom i predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom.


UDARNA VEST.rs (Telegraf)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare