Počinje rekonstrukcija dela škole „Vladislav Ribnikar“ 

Ministar za javna ulaganja Marko Blagojević rekao je da rekonstrukcija dela objekta škole „Vladislav Ribnikar“ sa ulazom iz Ulice Svetozara Markovića počinje 6. jula. Radiće se sanacija zidova, podova, osvetljenja, unutrašnje stolarije, toaleta, svega onoga što je neophodno da bude urađeno da bi deca mogla da pohađaju nastavu u pristojnim uslovima, a cena radova je 18 miliona dinara, istakao je Blagojević.

Prošla su dva meseca od tragedije u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, kada je trinaestogodišnji dečak ušao u školu i ubio devetoro đaka i čuvara i ranio šestoro učenika i nastavnicu. Posle tog zločina, školska godina završena je ranije. Jedan od zahteva roditelja, bila je i rekonstrukcija škole, kako bi se od septembra nastava odvijala uobičajeno.

Izdata je građevinska dozvola za rekonstrukciju, kako je ranije najavljeno. Deo škole u kojem se tragedija dogodila biće pretvoren u memorijalni centar, a deo škole će biti od septembra pripremljen za nastavu.

„Reč je o radovima koje je realno moguće izvesti za ovo vreme koje nam je preostalo do početka školske godine. Radi se o nešto manje od dva meseca i to su radovi na adaptaciji i sanaciji enterijera tog dela škole, dakle, dela škole sa ulazom iz Ulice Svetozara Markovića“, napomenuo je Blagojević.

Biće prostora za sve učenike

Školu pohađa više od 1.100 učenika, raspoređenih u 42 odeljenja od 1. do 8. razreda.

Odgovarajući na pitanje da li će biti prostora za sve učenike, Blagojević ističe da imaju škole potvrdu da u tom delu škole ima mesta za sve učenike.

„Biće urađeno sve ono što je neophodno da bude urađeno i što realno može da bude urađeno do 1. septembra, kako bi deca od 1. septembra počela da pohađaju nastavu u jednom pristojnom, čistom objektu. Radi se o objektu koji je u jako lošem stanju, upravo zato je taj objekt Grad i izabrao za kompletnu rekonstrukciju. Izabran je taj objekat i objekat još jedne škole“, rekao je ministar.

Dodaje da je taj projekat odavno u pripremi, u februaru je predato za građevinsku dozvolu, s tim što se sad, zapravo, radi jedna ograničena intervencija, koju je realno moguće izvesti za manje od dva meseca, koja podrazumeva adaptaciju i sanaciju enterijera.

„Dakle, radiće se sanacija zidova, podova, osvetljenja, unutrašnje stolarije, toaleta, svega onoga što je neophodno da bude urađeno da bi deca mogla da pohađaju nastavu u pristojnim uslovima“, navodi Blagojević.

Istekao rok za žalbe, kako je izgledao konkurs za rekonstrukciju

Blagojević je rekao da ugovaranju ovog posla predhodi sprovođenje postupka javne nabavke. Učestovalo je 11 kompanija koje su bile grupisane u sedam ponuda, a izabrana je, kako kaže, najpovoljnija ponuda.

Prema njegovim rečima, cena po kojoj će radovi biti izvedeni je 18 miliona dinara. Očekuje da radovi budu izvedni kvalitetno.

Blagojević je rekao da se sada radi ono što može relano da bude urađeno za manje od dva meseca – radi se o ograničenoj intervenciji.

Deo zgrade škole biće pretvoren u memorijalni centar

Odgovarajući na pitanje da li će do zgrade biti pretvoren u memorijalni centar, Blagojević kaže da je to predmet razgovora sa roditeljima dece, učenika škole, sa porodicama žrtava i biće urađeno ono što bude ishod tih razgovora.

„Memorijal će izvesno biti napravljen“, zaključio je Blagojević.

UDARNA VEST.rs(Telegraf.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare