Žreb za Vimbldon: Novak Đoković kao drugi nosilac saznaje ko će mu stajati na putu do 24. grend slema

Novak Đoković će danas saznati imena potencijalnih protivnika na putu do osme titule na Vimbldonu. Žreb za treći grend slem u sezoni na programu je od 11 časova po našem vremenu.

Organizatori najprestižnijeg turnira na svetu prethodno su saopštili da će Karlos Alkaras biti prvi, a Novak Đoković drugi nosilac.

Od 2002. do 2019. godine, Vimbldon je koristio formulu koja je uzimala u obzir uspeh igrača na travi. Ali počevši od izdanja 2021, nosioci se određuju prema rangu na ATP listi

Dakle, Alkaras će biti prvi nosilac pošto se u ponedeljak vratio na vrh liste. Španac će ulogu prvog favorita u žrebu imati na drugom uzastopnom grend slemu, posle Rolan Garosa. 

Alkaras će tek treći put igrati na Vimbldonu – stigao je do drugog kola na svom debiju 2021. i četvrtog kola pre 12 meseci.

Đoković je četvorostruki uzastopni šampion Vimbldona, a u naredne dve nedelje pokušaće da izjednači rekord Rodžera Federera osvajanjem osme titule na Ol Ingland klubu.

Ujedno, cilj srpskog  tenisera je da podigne 24. grend slem i nastavi put ka kalendarskom grend slemu posle osvojanja Rolan Garosa i Australijan Opena.

Rekordni nagradni fond

Ukupni nagradni fond za ovogodišnji Vimbldon biće 44,7 miliona funti, saopštili su organizatori trećeg teniskog grend slema u sezoni. Pobednici u muškom i ženskom singlu osvojiće po 2.350.000 funti. Poraženima u finalu u singl konkurenciji pripašće po 1.175.000 funti. Organizatori su u saopštenju naveli da je prioritet stavljen na podršku igračima koji ispadnu u ranoj fazi. Oni koji izgube u prvom kolu zaradiće 55.000 funti, što je povećanje od 10 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Bivši šampion US Opena Danil Medvedev i finalista Rolan Garosa Kasper Rud su treći i četvrti nosilac.

Grk Stefanos Cicipas, Danac Holger Rune, Rus Andrej Rubljov i Italijan Janik Siner zauzeće pozicije od pet do osam. Prošlogodišnji finalista Nik Kirjos je 31. nosilac.

Vimbldon je na programu od 3. do 16. jula. Grend slem turnir na travi, osnovan 1877. godine, održaće se na terenima Ol Ingland kluba u Londonu.

UDARNA VEST.rs (Sportal)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare