Evroliga zvanično uvela plej-in: Ovo je novi format po uzoru na NBA

Čelnici elitnog evropskog takmičenja odlučili su da unesu promene, pa će se predstojeće sezone u Evroligi igrati plej-in, zvanično je potvrđeno u četvrtak.

Kako se navodi u saopštenju, novi koncept takmičenja osmišljen je tako da doprinese već dramatičnoj trci za mesto u plej-ofu. 

U objašnjenju se dodaje da će u baražu učestvovati timovi rangirani od sedmog do desetog mesta na kraju ligaškog dela sezone, a da će se takmičiti za poslednje dve karte za plej-of Evrolige.

Prema novom formatu, sedmoplasirani i osmoplasirani timovi će se suočiti u jednoj utakmici kako bi izborili mesto u četvrtfinalu protiv ekipe koja zauzme drugo mesto na tabeli. 

Poraženi iz tog duela će imati drugu šansu za prolaz u plej-of, pošto će dočekati boljeg iz duela devetoplasiranog i desetoplasiranog tima. Protivnik ekipi koja bude bolja u tom meču biće najbolji tim u sezoni do tada.

Partizan i Zvezda opet zajedno u Evroligi!

Evroliga je objavila timove koji će naredne sezone biti deo najvećeg evropskog košarkaškom takmičenju i oba srpska tima su na spisku! I Partizan i Crvena zvezdaodmeravaće snage ponovo sa najvećim klubovima!

Pre odluke, bilo je jasno da su učesnici Barselona, Baskonija, Real, Olimpijakos, Panatinaikos, Makabi, Efes, Fenerbahče, Armani, Žalgiris, Bajern i Asvel kao licencirani klubovi, učešće imaju još Monako, Alba i Partizan, kao šampion ABA. Gran Kanarija je odustala, što je otvorilo nove opcije. Odluku su čekali Virtus, Crvena zvezda, Valensija i Turk Telekom. 

Ovako se oglasila Evroliga.

– To znači da će drugu godinu zaredom biti klubova koji predstavljaju 10 različitih zemalja koji će se takmičiti u prvom evropskom košarkaškom takmičenju. Ovo je drugi put u sadašnjem formatu takmičenja da se svih 18 timova vraća u Evroligu u drugoj sezoni. Prethodni slučaj je bio u kampanji 2020-21 nakon pandemije skraćenog izdanja 2019-20. Skupština je takođe odobrila novu fazu takmičenja, plej-in.

Sezona Evrolige kreće u oktobru 2023. i trajaće do aprila 2024. godine. Podsećamo, CSKA je jedan od licenciranih timova, ali ni ove godine ne može da učestvuje zbog ratne situacije u Ukrajini. 

UDARNA VEST.rs (Sportal)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare