MAKRON NUDI PRIJEM U NATO ZELENSKOM – AKO SKLOPI MIR S PUTINOM! Jelisejska palata ima ‘genijalan’ plan za kraj rata z Ukrajini! 

Vlada francuskog predsednika Emanuela Makrona mogla bi da pokuša da namami šefa režima u Kijevu Volodimira Zelenskog na mirovne pregovore sa ruskim liderom Vladimirom Putinom tako što će mu ponuditi prijem Ukrajine u NATO, piše „Mond“.

To bi, prema navodima francuskog lista, Makron mogao da predloži već na samitu NATO, koji je zakazan za 11. i 12 jul u Litvaniji.

Skroz pogrešno

„Mond“ piše da je o takvom rešenju rata u Ukrajini raspravljano na francuskom savetu bezbednosti prošlog ponedeljka.

– Makron i njegovi saradnici nadaju se da će ulazak Ukrajine u NATO sprečiti dalja neprijateljstva – kazao je jedan vojni izvor za francuski list.

On je dodao da je francuska pozicija bliža onoj koju ima Poljska, a koja se zalaže za hitan prijem Ukrajine u NATO, nego onoj koju ima Nemačka – da Kijev prvo treba da ispuni niz kriterijuma pre nego što se pridruži Severnoatlantskoj alijansi.

Međutim, taj novi Makronov pristup analitičari ocenjuju kao pogrešan. Oni podsećaju da Rusija NATO smatra neprijateljskom organizacijom i da traži da Ukrajina bude neutralna zemlja. 

– Stoga, Makronov mirovni plan o ulasku Ukrajine u NATO nema nikakvog smisla – kažu stručnjaci.

Ubijeno 13.000 ukrajinskih vojnika

Prema izveštaju ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, Ukrajina je od 4. juna, kad je počela kontraofanziva, dosad izgubila više od 13.000 vojnika. Ruska vojska je istovremeno uništila 246 tenkova, 595 oklopnih vozila, 424 obična vozila, 279 artiljerijskih topova i minobacača, kao i 42 višecevna raketna bacača. Osim toga, uništeni su i dva ukrajinska protivavionska sistema, deset taktičkih borbenih aviona, četiri helikoptera i 264 drona. Kako je Šojgu saopštio, 13 zapadnih tenkova, od ukupno 81, koliko je poslato Kijevu, takođe je uništeno.

Istovremeno, drugi eksperti ističu da Makronov predlog nema nikakve šanse da prođe na samitu NATO jer je američki predsednik Džo Bajden prošle nedelje izjavio da za Ukrajinu neće biti olakšica prilikom ulaska u Alijansu. On je kazao da Kijev mora da ispuni standarde kao i svi drugi, te da NATO saveznici Zelenskom neće gledati kroz prste.

Bajden protiv

Bajdenova administracija je u tome bliža stavu Nemačke, koja je prilično oprezna kad priča o ulasku Ukrajine u NATO. Prema rečima zvaničnika iz Vašingtona, Kijevu bi mogla da bude ponuđena samo saradnja sa Severnoatlantskim savetom.

S druge strane, Zelenski zahteva hitan prijem njegove zemlje u NATO, a kad je reč o sklapanju mira, on kao uslov za pregovore traži potpuno povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine. To je ponovio više puta u poslednje vreme, a u jednom trenutku je čak rekao da neće prisustvovati samitu NATO u Litvaniji ukoliko članice tog vojnog bloka ne obećaju prijem Ukrajine po ubrzanoj proceduri.

Ukrajinci pogodili most na Krimu

Oružane snage Ukrajine ispalile su četiri rakete na most Čongra, koji povezuje Krim sa Hersonskom oblasti, a jedna od njih pogodila je kolovoz. Neki od delova projektila imali su oznaku da su proizvedeni u Francuskoj.
Na fragmentima raketa su vidljive oznake MBDA Francuska, proizvođača francusko-britanskih raketa SCALP, odnosno „storm šedou“.
Rusija je ranije upozorila da Kijev namerava projektilima „storm šedou“ i HIMARS da napadne Krim, te je poručila da će na tako nešto žestoko odgovoriti.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare