KURTI ŽELI RAT PO SVAKU CENU! Stotine specijalaca pod ratnom opremom upalo na sever Kosova

Stotine prištinskih specijalaca prošle kroz Kosovsku Mitrovicu i oklopnim vozilima opkolile sever

Sumanuta ratnohuškačka politika Aljbina Kurtija i još luđi pokret njegovih specijalaca koji su promarširali kroz Kosovsku Mitrovicu, ali i opkolili sever pokrajine, opet su situaciju u pokrajini doveli do ivice pucanja.

Načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović saopštio je u obraćanju naciji da će Vojska Srbije izvršiti sva naređenja ukoliko ih izda vrhovni komandant predsednik Aleksandar Vučić.

KFOR OPET ZAKAZAO

– Želim da vas obavestim da je prištinski režim Aljbina Kurtija srpski narod na KiM izložio strašnom pogromu. Srbi su svakodnevna meta. Teror koji provodi Kurtijev režim više ni fizički ne može da se podnese – rekao je Mojsilović.

On je naveo da je razgovarao s komandantom Kfora i zahtevao preduzimanje hitnih koraka u zaštiti srpskog naroda.

– Vojska Srbije ispunjavala je i ispunjava sve međunarodne pravne obaveze koje proizilaze iz Rezolucije UN 1244, Vojnotehničkog sporazuma i svih privremenih procedura za rad i režim rada duž administrativne linije, ali je danas jasno da međunarodna zajednica ne ispunjava svoje obaveze. Vojska Srbije, u skladu s Ustavom i Poveljom UN, ukoliko dobije naređenje od vrhovnog komandanta, sve svoje zadatke u odnosu na ukupnu bezbednosnu krizu izvršiće u potpunosti. Živela Srbija – rekao je general Mojsilović.

Prethodno su stotine Kurtijevih specijalaca, pod punom ratnom opremom i s automatskim puškama, promarširale severnim delom Kosovske Mitrovice, a u mukloj tišini čuo se samo bat njihovih čizama. A onda se na društvenim mrežama pojavio snimak takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), s oklopnim automobilima, kako zauzimaju položaje ne bi li okružile sever pokrajine. Sve ovo se desilo samo dan nakon što se Kurti sastao s evropskim zvaničnicima u Briselu, odakle je poručio da je razgovarao o deeskalaciji.

VEŽBALI ZA KONDICIJU

Oglasio se i Armend Mehaj, Kurtijev ministar odbrane, koji je tvrdio da je treći puk KBS izveo kondicioni marš s 215 vojnika.

– Marširali su od kasarne Minatori do sela Svinjare i vratili. Ovo je redovna vežba koja je deo godišnjeg plana – napisao je na Fejsbuku Mehaj, koji je tvrdio i da marš nema veze sa situacijom na severu KiM.

Edi Rama: Aljbin je srećan što mu poeni rastu

Premijer Albanije Edi Rama kritikovao je Aljbina Kurtija zbog situacije na severu Kosova i optužio ga za politikanstvo.

– Kurti nije želeo razgovor sa mnom licem u lice na ovu temu jer on čita ankete i srećan je što mu poeni rastu – rekao je albanski premijer.

Rama je ponovio da zajednički sastanak albanske i Kurtijeve vlade ne može da se održi jer situacija nije nimalo normalna.

– Sporazumi koji su bili spremni mogli su da budu potpisani bez potrebe za demonstracijom. Ali to je moglo da se desi da su stvari normalne, ali nisu, loše su – rekao je Rama.

On je dodao da nije zadovoljan ni time što je politika Aljbina Kurtija dovela do toga da mu međunarodna zajednica zalupi vrata.

– Katastrofa je prekinuti tako jake veze s evroatlantskom zajednicom. Spreman sam da se sretnem s Kurtijem u svakom trenutku, na ličnom planu nemamo problema, ali su na konceptualnom nivou oni veliki – rekao je Rama.

UDARNA VEST.rs (Repubkika)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare