Министар Кркобабић посетио Рековац

„Држава, локална самоуправа и људи у месним заједницама овде у Рековцу су у истом строју на првој линији одбране. Све најбитније и најхитније је већ одрађено.  Постигнута је сагласност да државна помоћ треба да буде ургентна и адекватна насталој штети.“ изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић,после састанка са челним људима и мештанима најугроженијих села општине Рековац. Заједничка порука је „Морамо да делујемо превентивно. Држава мора да одради свој посао, а мештани свој. То је једини начин да се овакве недаће трајно избегну“.

Тема данашњег састанка били су проблеми са којима се мештани Рековца суочавају и штета настала након обилних падавина у претходном периоду са најреалнијим и најхитнијим предлозима за санацију.

Председник општине Рековац др Александар Ђорђевићизјавио је „Проглашена је ванредна ситуација на целој територији општине Рековац. Ми смо мала и неразвијена општина, припадамо четвртој групи развијености, али трудимо се да изађемо у сурет потребама мештана свих32 села наше територије. У тренутној ванредној ситуацији морам да нагласим до сада незапажено јединство мештана и представника локалне самоуправе. Предузели смо све мере за одбрану и пружање помоћи угроженом становништву, три породице су морале да напусте своје куће, са малом децом и најстаријима. Покренула су се и клизишта, али на сва угрожена подручја послата је сва расположива механизација како би се извршили неопходни радови на одбрани и санацији“ објаснио је Ђорђевић.

Министар Кркобабић је са својим сарадницима обишаопоплавно подручје и највише погођено село Урсуле.

„Остао сам без свега. Кућа ми је под водом, поплављена ми је и башта која ме храни“ изјавио је Милован Живковић, мештанин Урсуле. Његовим комшијама, Душанки и Драгану Маријановићу бујица је однела стоку„За сат времена остали смо без свих животиња, било је немогуће било шта урадити да их спасемо“ очајна је Душанка. Мештанин Саша Бркић био је искрен „Има доста запушених и запуштених канала и речних корита, за шта смо ми људи одавде сами криви јер не одлажемо смеће на прописан начин“. 

Услед планинских бујичних потока претрпљена је огромна штета у општини Рековац, како на пољопривредним усевима, стамбеним објектима, тако и на путној инфраструктури.

У сектору привреде регистрована је штета у једном предузећу, у сектору пољопривреде укупна површина култура погођених поплавама процењена је на око 200 хектара и очекује се пад рода усева за 50 процената. У сектору јавне намене поплављена је зграда Основне школе ,,Светозар Марковић“ у селу Урсуле. У области инфраструктуре општински путеви оштећени су у укупној дужини од 42 километара, а асфалтирани општински путеви у дужини од 2,1 километар. Оштећено је и 13,5 километара водотокова река, као и мостови у Драгову и Беочићу. У сектору становања евидентирано је укупно 67 поплављених домаћинстава. Досадашња процена штете најугроженијих села износи укупно 80 милиона динара.


УДАРНА ВЕСТ.рс

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare