Loša vest za one koji su danas prepisivali na testu iz srpskog jezika: Za ovu CAKU nisu znali ni đaci i nastavnici, evo o čemu se radi

Da bi se sprečilo prepisivanje na testu na maloj maturi, Ministarstvo prosvete odlučilo je da se posluži jednom cakom. Oni su u samim testovima napravili jednu izmenu, a da to niko nije znao – ni nastavnici, ni učenici. Saznali su tek nakon polaganja!

Podsetimo, danas su učenici osmog razreda osnovnih škola iz cele Srbije polagali test znanja srpskog, odnosno maternjeg jezika u sklopu male mature. Polaganje traje tri dana. Sutra se polaže matematika, a u petak izabrani predmet.

A evo koja je to caka bila danas, a vrlo je moguće i da će biti i na testiranjima koja slede.

– U testovima je bio promenjen redosled tačnih odgovora u svim zatvorenim pitanjima. To je urađeno da bi se sprečilo prepisivanje. Tako da ako su se učenici dogovarali o tome koji je tačan odgovor na zaokruživanje, verovatno su pogrešno prepisali – kaže za „Blic“ Darko Eger, direktor OŠ „Kneginja Milica“.

Na primer, ako su za određeno pitanje zatvorenog bila ponuđena tri odgovora, u jednoj verziji testa tačan odgovor je bio naveden pod „a“, u drugoj pod „b“, u trećoj pod „c“. Dakle, odgovor je isti, naravno, samo je redosled na kom mestu se nalazi tačan odgovor promenjen.

– To je bila novina za sve nas, a pogotovo za učenike koji misle da su prepisali tačno, a zapravo nisu – kaže Eger za „Blic“.

Kada će rezultati

Budući srednjoškolci test su ocenili kao srednje težak, a najviše su ih namučila 20. i prvo pitanje gde je trebalo da na osnovu teksta prepoznaju o kom je delu reč. To je bio prvi test u okviru male mature. Testiranje traje ukupno tri dana. Sutra, takođe od 9 do 11 časova, učenici osmih razreda polagaće matematiku, a u petak, izabrani predmet.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare