Duško naštimovao Zvezdu po svojoj meri, Partizanovi igrači moraju da poslušaju Obradovića

Košarkaši Crvene zvezde su protiv Partizana slavili sa 68:56 u četvrtom meču finalne serije ABA lige, te će šampiona odrediti peti meč, što je po svemu prikazanom apsolutno pravedno.

Zvezda je zasluženo slavila u oba meča u Pioniru, kao što je Partizan pre toga potpuno zasluženo poveo sa 2-0 u seriji.

Sada sve staje u jedan meč, koji možda neće odlučiti ko će igrati Evroligu naredne sezone, ali je stvar prestiža, a i niko ne može da kaže da ne bi voleo trofej više u vitrinama kluba.

Nema sumnje da će tribine u Areni biti prepune, da će oba tima biti motivisana, a ljubitelji košarke se nadaju da će kvalitet na terenu i inspiracija u ključnim momentima odrediti šampiona.

Četvrti meč u seriji pokazao je recept kojim Zvezda može do titule – agresivnost, poštovanje principa i dogovora, uz više varijacija u odbrani u odnosu na to koja je Partizanova petorka na terenu.

Ivanović cele sezone spominje da od agresivnosti u odbrani sve kreće, a Zvezda je postala tek drugi tim koja je uspela da Partizan zadrži na ispod 60 poena ove sezone.

Svako ko uđe u crveno-belom dresu spreman je da pruži doprinos, pa je tako Stefan Lazarević ubacio možda i ključnu trojku, a za pet minuta provedenih na terenu odigrao je zahvalno i u defanzivi.

Ono što je ključno u redovima crveno-belih, a što je Ivanovićev pečat, jeste to što svi znaju kako da se ponašaju u odbrani, retko kada dođe do greške u komunikaciji, a najbolji defanzivci skoncentrisani su na udarne tačke u napadu Partizan. Po tom principu Branko Lazić je uglavnom zadužen za Kevina Pantera, Stefan Marković i Ognjen Dobrić su takođe pouzdane opcije u odbrani jedan na jedan, dok argentinski bekovski par ume da svojim brzim rukama dođe do ukradenih lopti ili makar pritiska na spoljnu liniju crno-belih.

Crnogorski stručnjak će verovatno i u petom meču slično raspoređivati minutažu kao i u Pioniru, a na delu ćemo opet videti različite vrste odbrana, pre svega na piku. Zvezda je uglavnom dobro branila sa preuzimanjima, iskakanja na piku su bila agresivna, Partizanovi bekovi su terani daleko od koša, a Duško zna da je to recept koji može doneti titulu. Videli smo čak i da su u nekim situacijama udvajani bekovi Partizana, a celokupna odbrana Zvezde bila je jednostavno daleko bolja nego u prva dva susreta.

Ivanović je više puta tokom sezone naglašavao da će njegov tim biti sve bolji i bolji, da potencijala i te kako ima, a zajedno sa svojim izabranicima pokazao je da zaista veruje u osvajanje trofeja regionalnog šampiona.

Poznato je da Ivanović važi za odličnog motivatora, njegov mentalitet usađen je u ekipi, koja sada igra po njegovim notama. Međutim, sada sve staje u 40 minuta, možda i u jedan potez, a tu se nikada ne zna ko i na koji način može da iskoči.

Crno-beli su u prva dva meča pokazali koliko su napadački moćni, realno su i šuterski (bar sa trojke) konstantniji i pouzdaniji ove sezone, ali biće potrebno više od toga da bi se pobedila zahuktala Zvezda.

Željko Obradović je više puta ove sezone napomenuo da derbije dobija onaj ko bolje kontroliše emocije, što će verovatno i sada biti slučaj.

Deluje da momci u crno-belom i nisu najbolje ispunili taj zadatak na mečevima u Pioniru, ali će imati popravni pred svojim navijačima, koji im cele sezone daju veliku podršku.

Onaj ko se bilo kada bavio sportom zna da se u velikoj želji može i „izgoreti“ i upravo je to ono što je Obradović naglašavao više puta.

Upravo taj faktor kontrole emocije i hladnih glava, često se odrazi na broj izgubljenih lopti, kojih je Partizan imao čak 36 u dva meča u Pioniru. Ukolio se taj broj svede na oko desetak, Zvezda će imati mnogo teži zadatak.

Pošteno je reći da je kvalitetna odbrana crveno-belih navela drugu stranu na neke greške, ali čak i sa tim, broj od 36 izgubljenih lopti u dva meča je prevelik za jedno finale.

Tajni između „večitih“ nema, oba trenera znaju da je sezona stala u jedan meč i da će detalji i sitnice odlučivati šampiona. Sada je vreme da se sve karte bace na parket, da se odigraju svi kečevi iz rukava, a čije ruke budu bile preciznije, a noge agresivnije, verovatno će i odneti pobedu.

UDARNA VEST.rs (Nova.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare