UŽIVO BORBA SA POPLAVAMA: Vanredno u 52 grada i opštine, za 24 časa 217 evakuisanih! Novo upozorenje RHMZ zbog padavina

Vanredna situacija proglašena je u 52 grada i opštine. Evakuisano je više od 200 ljudi. Oštećeni su putevi, voda je nosila mostove i pokrenula klizišta i odrone – najkritičnije je u okolini Kraljeva, a sa vodenom stihijom borili su se u gotovom svim krajevima Centralne i Zapadne Srbije.

U Jagodini, Trsteniku, Brusu, Kosjeriću i Sokobanji došlo je do izlivanja reka. Poplavni talas kreće se ka Kuršumliji, Prokuplju i Doljevcu. 

8.20 – Novo upozorenje RHMZ

„Obilnije padavine danas se očekuju na istoku i jugoistoku Srbije (od 20 do 30 mm, lokalno i više). U ostalim krajevima slablјenje, a posle podne i uveče prestanak kiše. Na istoku i jugoistoku padavine će prestati u nedelјu do sredine dana“, navodi se u upozorenju RHMZ.

8.15 – Vanredno u 52 grada i opštine, za 24 časa 217 evakuisanih

Načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Nedeljko Gagić rekao je da je vanredna situacija proglašena u 52 grada i opštine.

“Od početka obilnih padavina od 26. maja do danas evakuisano je 295 lica koja su bila ugrožena, a za 24 časa 217 osoba, što iz domova, što iz vozila koja su bila zaglavljena u bujičnim poplavama“, rekao je Gagić.

Ističe da se većina evakuisanih iz domova brzo i vraćala kući po prolasku poplavnog talasa i da su počeli sa saniranjem posledica.

„Nemamo informacija da bilo gde ima ugroženih ljudi. Svi mogu da pozovu 193 ili 192 ako su u opasnosti, brzo ćemo im poslati pomoć“, rekao je Gagić.

Usporen saobraćaj na pojedinim deonicama zbog odrona i izlivanja vode

Saobraćaj na putu Asanovac-Požega u mesto Gugalj usled odrona se odvija naizmeničnim propuštanjem vozila, saopštilo je JP „Putevi Srbije“.

Zbog izlivanja vode na kolovoz saobraćaj se odvija usporeno na putu Kučevo – Debeli Lug u mestu Voluja i na putu Latković – Dudovica.

Saobraćaj se zbog odrona odvija usporeno i na putu Kučevo – Debeli Lug u mestu Brodica.

Na putu Valjevo-Kosjerić u mestu Brajkovići saobraćaj je normalizovan nakon izlivanja reke Kladoroba.

Moravica u Sokobanji u stagnaciji, Borska reka i Crni Timok u opadanju

U Zaječarskom i Borskom okrugu pada slaba kiša.

Na teritoriji celog grada Bora od juče je vanredna situacija. Nakon obilnih padavina bujice su ugrozile Donju Belu Reku Krivelj, deo Zlota i druga mest, ostavljajući za sobom veliku materijalnu štetu.

Problema je bilo i u rudnicima Ziđina, u Velikom Krivelju sprečen je prodor vode u kop.

Kada je reč o Zzajačerskom okrugu, kiša koja danima pada nije dodatno prouzrokovala probleme.

Moravica u Sokobanji je u stagnaciji, a Crni Timok koji ide kroz Boljevac i Zaječar je u opadanju. I nivo Borske reke je u opadanju.

Vanredna situacija je u Sokobanji i Boljevcu, pri čemu je najviše štete načinjeno Sokobanji.


UDARNA VEST.rs (Kurir.rs/RTS)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare