„ZAPADNIM FIRMAMA NE TREBA DOZVOLITI POVRATAK“ Putin na ruskom Davosu: Rusija nije izolovana, ne želimo ništa sa onima koji podržavaju varvarske prakse

Predsednik Rusije Vladimir Putin drži veliki govor na plenarnoj sednici Sanktpeterburškog ekonomskog foruma.

Govoreći o odlasku zapadnih kompanija iz Rusije nakon početka invazije na Ukrajinu, Putin je rekao da Rusija ne želi da se vrate. On na forumu kaže da zemlja „manje-više” uspeva da pokrije sopstvene potrebe i da je bilo „oko 90.000 novih registracija kompanija”.

– Ne mislim da je tajna da kada razgovaram sa ruskim poslovnim ljudima, oni zapravo naglašavaju činjenicu da zapadnim kompanijama ne treba dozvoliti da se vrate. Na svim ovim međunarodnim ekonomskim forumima i sastancima glavni zahtev prema meni je bio da ruske kompanije ne dozvole povratak zapadnih kompanija – dodao je on.

„Moraćemo više da trošimo na odbranu“

Putin je priznao da Rusija mora da poveća svoje izdatke za odbranu kako bi osigurala svoju bezbednost. Na međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu kaže da su javne finansije zemlje generalno uravnotežene, ali da je to oblast koju treba povećati, prenosi Blic.

– Danas su naše javne finansije generalno izbalansirane, postoji mali tekući deficit federalnog budžeta. Naravno, bila su potrebna dodatna sredstva za jačanje odbrane i bezbednosti, za nabavku naoružanja, to smo dužni da uradimo da bismo zaštitili suverenitet naše zemlje – kaže on.

„Rusija nije izolovana, ne želimo veze sa onima koji podržavaju varvarske prakse“

– Rečeno je da ćemo biti izolovani – naprotiv, razvili smo mnogo bolje odnose sa našim trgovinskim partnerima – rekao je Putin.

Rusija, dodao je, nije zainteresovana za razvijanje veza sa partnerima koji podržavaju „varvarske prakse“ i koji su „politički motivisani“.

On tvrdi da se razvija multipolarni ekonomski sistem – koristeći terminologiju koju ruski zvaničnici koriste za napad na ono što nazivaju zapadnom hegemonijom.

– Rusija će biti značajan deo svetske ekonomije – rekao je Putin.

UDARNA VEST.rs (Blic)


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare