„DETE RADI ŠTA MU SILOVATELJ KAŽE“ Advokat Mike Aleksića ponovo maltretira žrtve seksualnog zlostavljanja na suđenju, devojka u suzama: „Rekao mi je da skinem donji veš, pa mi je on skinuo…“

Suđenje Miroslavu Miki Aleksiću, optuženom da je silovao i seksualno zlostavljao svoje učenice u školi glume, je nastavljeno ispitivanjem njegove četvrte žrtve M.Đ. I ovo ročište je prošlo uz uznemirujuća pitanja advokata optuženog koja je postavljao žrtvi, koja je kroz celo suđenje plakala i bila vidno uznemirena!

Advokat Zoran Jakovljević, koji zastupa Aleksića, je ispitivao žrtvu po čemu je to škola glume, šta su u njoj učili i da li su dobijali diplomu na kraju škole. Takođe, on je napomenuo da žrtva u svom iskazu priča o dva važna događaja od septembra 2014. i maja 2015.

– Učili smo brzalice, scenski pokret, kod Mike nisam mnogo učila o glumi, učio nas je da partnera kog biramo treba da bude grub, da žena treba da bude kur*a, da ima tange.. stvarao je odnos sa roditeljima da im ništa ne pričamo. Uživao je strah. Ja sam izlazila iz te škole misleći da sam glupa, nisam imala samopouzdanje – kroz plač je rekla oštećena.

Ovako je izgledalo ispitivanje:

Advokat: Kako je to mogao da ostvari kad ste došli tek sa 15 godina?

Žrtva: Kasnije sam shvatila zašto je birao mlađu decu, da mu bude lakše da oformi karakter. Bila sam labilna, trpela sam vršnjačko nasilje. Nisam bila toliko jaka ličnost..

Advokat je detaljnije ispitivao žrtvu o vršnjačkom nasilju koje je doživela u svojoj osnovnoj školi.

Advokat: Kada ste krenuli u studio, kada ste shvatili da nešto nije u redu?

Žrtva: Od početka mi je bilo neprijatno, imala sam bolove u stomaku pre časa, dobila sam i tik – žmirkanje. On nas je učio da se čeličimo, kinjila sam sebe i terala da idem. Bila sam u grču.

„Zvala me je Milena Radulović“

Kao i prethodne oštećene, advokat je i M.Đ. ispitivao da li ju je neko pripremao za iskaz i šta treba da ispriča, što je ona negirala.

Žrtva: Par dana nakon što su prve devojke prijavile mene je Milena zvala, rekla je da će prijaviti. Nisam znala da li ću imati snage, zato nisam odmah prijavila. Sa Milenom Radulović razgovarala sam kod nje kući, kada je tu bilo još nekoliko devojaka. Ne znam preko koga je Milena saznala, težak je čin prijaviti, da ona nije rekla, ja sama ne bih prijavila. Ja to nisam rekla ni svojim roditeljima, prvo sam otišla u policiju, plašila sam se za njihovo zdravlje. Mika nije stvarao autoritet samo u školi nego i u Srbiji. Da stojim pored čoveka koji me je seksualno zlostavljao… Znala sam da je moja dužnost da prijavim, ali nisam imala hrabrosti. Ja sam to potisnula, imala sam samo vizuelne slike.

U tom trenutku se oštećena rasplakala.

Advokat se podsmevao oštećenoj, ona tvrdi da ima još žrtvi Mike Aleksića

Advokat ju je upitao da li to znači da je znala da će biti u sudnici.

Žrtva: Ne, plašila sam se da to neće moći bez materijalnih dokaza.

– Ako ih nije bilo tada, odakle sad? – rekao je advokat kroz smeh.

Žrtva: Nisu se sve devojke kojima se ovo desilo odazvale, ima ih mnogo više!

Advokat: Da li smatrate da vas je silovao?

Žrtva: Ja smatram, da li je to seksualno zlostavljanje ili kako, ostavljam sudu.

Na pitanje o tome kako su se njeni roditelji osećali kada su saznali, oštećena se rasplakala ponovo i objasnila da im je bilo veoma teško.

Žrtva: Mika je od početka imao igre dodirivanja kod male dece, posle je pitao jako intimna pitanja o seksualnosti, kakvi su u krevetu.. U grupi bi pitao pred svima devojku:“Da li ti je kod grudi viša leva ili desna?“, kao i da muško treba da bude grub i da govori ženi da skida gaće..

Zatim je advokat spominjao imena ostalih devojaka i momaka koji su išli u školu glume i pitao je oštećenu ko je od njih znao o nasilju koje je doživela. Takođe, pokušao je da ospori iskaz oštećene pozivajući se na iskaze polaznica škole koje su znale o događaju.

Advokat je zatim čitao deo iskaza žrtve o samom činu seksualnog nasilja.

Uznemirujuća pitanja i detalji o seksualnom nasilju

Advokat: Pričali ste da tada niste imali hulahopke, da li još nešto niste imali? Žrtva: Da, nisam imala donji veš, jer mi ga je Mika skinuo.

Žrtva je objasnila i da su im bile zabranjene farmerke i pantalone, kao i da su nosile suknje.

Zatim je advokat do detalja postavljao mučna pitanja žrtvi o samom činu silovanja.

Žrtva: Rekao mi je skidaj gaće, bila sam u grču, nisam to uradila, pa mi je on skinuo gaće.

Advokat: Da li ste mu nešto rekli, kao: „Nemoj Miko to da radiš“?

Žrtva: Ne, bila sam paralizovana.

Jakovljević je zatim nastavio sa gnusnim pitanjima, te je žrtvu seksualnog zlostavljanja pitao da li su joj noge bile skupljene ili raširene i kako to da je sam uspeo da skine donji veš, da li mu je oštećena u tome pomogla.

Advokat: Na koji način ste odbijali da vam gura jezik u usta?

Žrtva: Nisam pomerala usta, bila sam u šoku, strahu, grču…

Zatim ju je advokat Zoran Jakovljević pitao da li je pokušala da odgurne Aleksića dok ju je gurao uza zid, kao i kakav mu je položaj glave bio kada je kleknuo..

Advokat: Da li je njegova glava bila viša ili niža u odnosu na vaš polni organ? Da li ste ga gledali?

Žrtva: Ja sam tiho u sebi plakala, bila sam svesna njegove glave, mirisa, kose.. Plašila sam se. Šta bi bilo da sam viknula? On bi se napravio lud, a ja bih ispala… Dete radi šta mu silovatelj kaže, ja sam tada govorila monolog.

Advokat je onda začuđeno upitao kako je to žrtva dete sa 18 godina.

Žrtva: Kada je završio, njegova agresija i strogoća se pretvorila u nešto, pobednički osmeh, ponosno i rekao mi je da izađem.

Advokat: Da li ste vi bilo kada neometano mogli da napustite tu prostoriju?

Žrtva: Verovatno sam mogla da se rvem sa njim i istrčim. Bila sam oduzeta i fizički i mentalno.

Advokat pokazao sliku druge devojke i tvrdio da je u pitanju oštećena?!

Zatim ju je advokat upitao koji je monolog govorila, kao i da li je bila aktivna u pokretu Nisi sama.

Ona je to negirala. Zatim je advokat Mike Aleksića izvadio fotografiju na kojoj je neka devojka, kojoj na dlanu piše „Nisi sama“.

Advokat: Da li ste ovo vi? Žrtva je negirala i rekla je da to nije ona na fotografiji, prenosi Blic.

Nakon toga, branilac optuženog Aleksića je pogledao u svog branjenika i složio nezadovoljnu facu, ukazujući da je shvatio da su pogrešili sa identitetom devojke sa fotografije.

Mika Aleksić nije imao pitanja za žrtvu. „Iskreno, odustajem“, kratko je rekao optuženi Aleksić.

Na prethodnom ročištu, pred govornicu je izašla jedna od žrtava Ivana V. koja je potvrdila izjavu koju je dala u tužilaštvu, rekavši da stoji iza svega što je prethodno rekla, nakon čega je Zoran Jakovljević, branilac Miroslava Aleksića, počeo da joj besomučno postavlja pitanja.

Aleksić je, prema optužnici, počinio četiri krivična dela silovanja, dva u produženom trajanju, kao i pet krivičnih dela polnog uznemiravanja.

Aleksić je uhapšen u januaru 2021. godine, a pritvor mu je u septembru zamenjen kućnim pritvorom uz elektronski nadzor, koji je ukinut u martu ove godine.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare