DANAS OBAVEZNO URADITE JEDNU STVAR: Pravoslavni vernici danas slave sveca koji je umro na STRAŠAN NAČIN!

Pravoslavni vernici danas obeležavaju Svetog Lukijana, sveca koga je po predanju mučiteljima izdao drugi zavidni sveštenik Pankratije.

Sv. mučenik Lukilijan živeo je u Nikomidiji tokom vladavine rimskog cara Aurelijana (270 – 275). Bio je idolski žrec do duboke starosti i uživao je veliku čast. Ali Gospod Bog, koji želi spasenje svima, privede ga svojom blagodaću do poznanja istine. Shvatio je prazninu idola kojima je služio toliko godina i poverovao u Hrista i u dubokoj starosti primio sveto krštenje. Svom dušom i svim svojim mislima predao se hrišćanskom učenju.

Bio je ispunjen žarkom ljubavlju prema Gospodu i neustrašivo je propoviedao Grcima i Jevrejima o vaskrslom Hristu. Tada su Jevreji zbog širenja vere u Hrista prijavili Lukijana gradonačelniku Nikomidije Silvanu. Silvan je uzalud pokušavao da natera Lukijana da se odrekne Hrista i vrati idolopoklonstvu. Lukijan je pred državnim vlastima optužen da je svojim propovedanjem podrivao temelje države i delovao kao razarač naroda. Starca su zverski mučili, a zatim zatvorili.

U isto vreme tamo su bila zatvorena četvorica mladića: Klaudije, Ipatije, Pavle i Dionisije, optuženi za ispovedanje vere Hristove. Obradovali su se kad su videli Lukijana. Svi su proveli dane i noći zajedno u razgovorima o Bogu i u usrdnoj molitvi, pripremajući se za sveto mučeništvo.

Posle izvesnog vremena izvedeni su pred sud gde su pokazali nepokolebljivost u svojim hrišćanskim uverenjima i čvrstini u veri. Bili su podvrgnuti novim mučenjima, ali Gospod je čudesno pokazao svoju moć i blagodat. Kasnije su poslati u Vizantiju, gde su osuđeni na smrt: četvoricu mladića ubili su mačem, a svetog starca Lukijana razapeli su na krst.

Pomoć od Svete deve Paule

Podvig svetih mučenika posvedočila je Sveta deva Paula, koja se posvetila služenju onima koji su stradali za veru u Hrista. Dostavljala je hranu zatvorenicima hrišćanima, prala im rane, donosila lekove i sahranjivala tela mučenika. Devica Paula, siroče od detinjstva, posvetila se služenju siromašnima i stradalima: činila je dobrotvorna dela, posećivala tamnice, tešila mučene hrišćane i previjala im rane. Na taj način je, takođe, služila svetom Lukijanu i njegovim saputnicima, i bila je prisutna njihovim stradanjima, moleći se u svom srcu Bogu da podrži svoje sluge. Pratila ih je do grada Vizantije i sahranila nakon njihovog mučeništva. Kasnije se Sveta Pavla vratila u Nikomidiju, gdje je nastavila – kao i ranije – služiti Gospodu milosrdnim delima.

Zbog toga je bila optužena, i posle mučenja posečena mačem, primivši od Gospoda dva venca: venac devstva i venac mučeništva. Mučeništvo njihovo dogodilo se u vreme cara Aurelijana, 270-275. godine. Mošti Svetog Lukijana i drugih sa njim nalaze se u Carigradu i od njih su potekla brojna isceljenja.

Zbog čega se danas posti?

Iako dan Svetog Lukijana nije upisan crvenim slovom u pravoslavni kalendar, danas treba postiti u znak sećanja na ovog sveštenomučenika koji je umro od gladi.

Danas se izgovara tropar, kratka crkvena pesma posvećena ovom prazniku:

– Mučenici Tvoji Gospode, u stradanju svome su primili nepropadljivi venac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobediše, a razoriše i nemoćnu drskost demona: NJihovim molitvama spasi duše naše.

UDARNA VEST.rs (Kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare