UČENIK NA PSIHIJATRIJI Dečak koji je pucao na nastavnika prebačen iz policijske stanice u bolnicu, slede veštačenja

Učenik koji je jutros pucao na nastavnika u osnovnoj školi u Lukavcu prebačen je iz policijske stanice u Kliniku za psihijatriju.

Kako je pojašnjeno, sada sledi postupak njegovog veštačenja, a nakon toga i obustava istrage, jer kao maloletnik krivično ne može odgovarati, prenosi Srpskainfo.

Učenik inicijala G. M. koji još uvek nema navršenih 14 godina, jutros je počinio krvavi čin u Osnovnoj školi “Lukavac Grad” u Lukavcu, kada je iz pištolja nekoliko puta pucao u pravcu nastavnika engleskog jezika i pomoćnika direktora škole Nedima Osmanovića.

Nezvanično, on je u nastavnika pucao iz pištolja koji je bio u posedu njegovog preminulog dede, a oružje je pronašao na tavanu kuće. Pištolj je nakon dedine smrti policiji trebao predati dečakov otac, što nije učinio, a on je u kasnim poslepodnevnim časovima i uhapšen.

Odmah nakon stravičnog čina, policija je uspela savladati dečaka, te je on skoro celi dan proveo u policijskoj stanici. Nakon toga je, premešten u Kliniku za psihijatriju, a prema zakonskim propisima nad njime će sada biti obavljena veštačenja.

Prema Krivičnom zakonu FBiH, ovaj maloletnik ne može krivično odgovarati za učinjeno delo. Kako su pojasnili iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona, zakonske odredbe nalažu da celokupan događaj mora biti dokumentovan, a sve nadležne institucije svoje izveštaje će dostaviti tužilaštvu. Takođe, tužilac će prema proceduri morati doneti naredbu po kojoj se istraga neće provoditi, prenosi Blic.

Nakon operativnog sastanka rukovodstva Tužilaštva TK i Uprave policije MUP TK određeni su pravci zajedničkog delovanja u delu postupanja sa detetom, a u skladu sa Zakonom o zaštiti i postupanju sa decom i maloletnicima u krivičnom postupku FBiH i Zakonom o zaštiti osoba sa duševnim smetnjama FBiH.

U slučaj je odmah uključen i Centar za socijalni rad, a kontaktirane su i nadležne institucije koje se bave pitanjima dece.

UDARNA VEST.rs (Blic)


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare