OVO ZANIMA SVE SRBE Kakvo vas vreme čeka kada kročite na omiljenu plažu: Najdetaljnija prognoza za Grčku, Crnu Goru, Tursku i Egipat, na jednom mestu BEZ KAPI KIŠE

Vremenske prilike u Srbiji mnoge turiste stavile su na muke, jer ne znaju kakvo ih vreme očekuju na letovanju na nekoj od popularnih destinacija u Grčkoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori ili Turskoj, ali sezona je uveliko u toku i prema „Blic“ termometru ima odstupanja od onoga na šta smo navikli u prethodna dva leta, ali dobra vest je da će se uskoro situacija znatno popraviti i u mestima gde je ovih dana bilo kiše.

Istovremeno, u prethodnih nekoliko nedelja, temperatura mora u mnogim poznatim letovalištima bila je za stepen i više ispod proseka, međutim, zajedno sa temperaturom vazduha raste i temperatura vode.

Grčka: Sunčano, povremeno oblačno

Izgledi za Halkidiki u naredne dve nedelje pokazuju da će prosečna dnevna maksimalna temperatura biti oko 31 stepen, a najviša za dve nedelje od 35 stepeni očekuje se popodne u sredu, 21. juna. Srednja minimalna temperatura biće 19 stepeni, a najniža će pasti ujutru u petak, 16. juna na 18°C. Naredne dve nedelje ostaće pretežno suvo. Očekuje se da vetar bude umeren, poručuju meteorolozi „Weather2“.

Prema pojedinačnim prognozama za popularne destinacija, u Eviji maksimalna temperatura danas će biti 29 stepeni i biće sunčano. U Pargi će biti stepen do dva hladnije, do 28 stepeni maksimalno, a oko 17 sati očekuje se manje naoblačenje, ali do zalaska sunca ostaće sunčano.

Na Tasosu sreda će ujutru započeti delimično oblačno sa oko 24 stepena, međutim, u toku dana biće sunčano i toplo sa temperaturom vazduha do 27 stepeni.

U Nidriju će biti 29-30 stepeni, toplo će biti i u toku večeri, dok će u Sartiju biti perioda oblačnosti i sunčanog vremena sa temperaturom od oko 25 stepeni, ali će subjektivni osećaj biti da je 29 stepeni. Pojedini meteorološki sajtovi upalili su žuti meteoalarm za ovaj gradić.

U Haniotiju posle povremenih kiša u utorak, sreda će biti sunčanija. Na snazi je žuti alarm za oluje sa grmljavinom u sredu 14. juna. Temperatura će biti 26 stepeni, a subjektivni osećaj 31 stepen.

Trenutna temperatura mora, prema istoimenom sajtu, uz obalu Tasosa je 21 stepen, kod Paralije 23, Zakintosa isto 23. Sartija 22, Nei Porija 23 stepena Celzijusa.

Hrvatska: Pljuskovi i grmljavinsko nevreme

Vreme u Hrvatskoj za turiste u sredu donosi pogoršanje, odnosno, kišu i grmljavinsko nevreme. Recimo, u Splitu se očekuje da bude 26 stepeni Celzijusa, ali je najavljeno nekoliko pljuskova, oblačno vreme i grmljavina. Na snazi je žuti meteoalarm za 14. juna

Isto će biti u Šibeniku i Rijeci. Na Hvaru će biti 25 stepeni Celzijusa uz povremene pljuskove i grmljavinsko nevreme.

I Dubrovnik u sredu očekuje loše vreme, maksimalna dnevna temperatura do 25 stepeni, minimalna 19 stepeni Celzijusa. Na snazi su dva žuta meteoalarma, jedan za kišu i drugi za oluju sa grmljavinom.

Temperatura mora u Dubrovniku je 22 stepena, Opatiji 21, Poreču 22, Makarskoj 23, Puli 22, Bol 23, Zrće Beach 24 stepena Celzijusa. Kod Splita je more 23 stepena, kod Hvara 22, Lošinja i Rovinja 23.

Crna Gora: Toplo, ali oblačno i kišovito

Najtopliji mesec u Crnoj Gori smatra se jul, a prema sadašnjim prognozama meteorologa jun je ovih dana veoma sličan vremenskim prilikama u Hrvatskoj koje prate povremeno pljuskovi i grmljavina.

U Budvi danas, 14. juna, biće 26 stepeni Celzijusa, a subjektivni osećaj je da je maksimalna dnevna temperatura 32 stepena. Očekuje se nekoliko pljuskova i oluja sa grmljavinom.

I Tivat u sredu očekuje loše vreme sa padavinama, temperaturom od 26 stepeni. Identično će biti u Kotoru i Herceg Novom, dok će u Petrovcu na moru uz oblačno i kišno vreme temperatura biti niža u odnosu na druge primorske gradove i iznosiće do 22 stepeni Celzijusa.

U Ulcinju je more trenutno 23 stepena, isto u Herceg Novom, 24 u Petrovcu, Baru i Budvi. Tivat, Kotor i Bijela mere 22 stepena u moru.

Turska: Kišovito, osim u Bodrumu

Čak i u Turskoj meteorolozi najavljuju za 14. jun moguću kišu. U Alanji, jednoj od najpopularnijih destinacija za turiste iz Srbije u sredu će biti toplo 28 stepeni Celzijusa, ali se očekuje nekoliko prolaznih pljuskova u toku dana.

U Antaliji će biti 26 stepeni, uz subjektivni osećaj da je 25 stepeni. UV indeks je veoma nezdrav.

Ipak, turiste u Bodrumu očekuje lepo sa puno sunca, sa maksimalnom dnevnom temperaturom do 28 stepeni uz subjektivni osećaj da je 30, ali će UV indeks biti veoma nezdrav. U Side se očekuje identično vreme kao u Antaliji i Alanji, toplo i sunčano sa povremenim pljuskovima. 

U Alanji je temperatura mora 24,6 stepeni, objavio je sajt „seatemperature.info“. U Beleku je 24,7 stepeni, Bodrumu 21,8, Antaliji 24,2 stepeni, u Side 20,5 stepeni Celzijusa.

Egipat blještavo sunčan

Tradicionalno, u Egiptu je pretoplo. Na sajtu „AccuWeather“ sreda je označena kao blještavo sunčana sa temperaturom do čak neverovatnih 38 stepeni Celzijusa. UV indeks za Hurgadu je 12, veoma nezdrav.

Temperatura vode je čak 27,2 stepena Celzijusa i ovo je jedino mesto gde neće biti kapi kiše!

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare