KOMUNALNE OTPADNE VODE ZAGADILE JADRANSKO MORE Na pet hrvatskih plaža kupanje se trenutno ne preporučuje

More u Primorsko-goranskoj županiji je gotovo u potpunosti odličnog kvaliteta, ali kupanje se zbog zagađenosti trenutno ne preporučuje na pet plaža, od kojih su tri zagađene komunalnim otpadnim vodama, a dve ugljovodonicima, saopšteno je iz županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Direktorka Odseka za sanitarnu mikrobiologiju i biologiju okoline u tom Zavodu Darija Vukić rekla je da se kupanje ne preporučuje na tri plaže na području Novog Vinodolskog, jer su bile zagađene komunalnim otpadnim vodama, prenosi portal Index.hr.

Reč je o plažama Zagori kupalište – zapad i istok te Bribirskoj obali, ali kvar zbog kojeg je do zagađenja došlo je uklonjen pa se očekuje da će novi nalazi potvrditi da je more i na tim plažama čisto te da će zabrana kupanja biti ukinuta.

Hrvatska treća po kvalitetu mora u Evropi

Kupanje se ne preporučuje ni na plažama Klančić i Potkvarovo u Kostreni, koje su, kao i pre nekoliko meseci, zagađene ugljovodonicima industrijskog porekla, a stanje se redovno nadzire, prenosi Blic.

Vukić Lušić je dodala da se kvalitet mora ove godine nadzire na 1.008 lokacija na hrvatskom delu Jadrana, u sedam priobalnih županija, od kojih se 270 lokacija nalazi u Primorsko-goranskoj županiji.

Prema Evropskom izveštaju za 2022., Hrvatska, koja ima nešto strože kriterijume, treća je po kvalitetu mora u Evropi, nakon Kipra i Grčke, a i prethodnih godina je bila među prvih pet, rekla je ona.

UDARNA VEST.rs (Blic)


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare