„REKAO MI JE ‘EJ, TI, IZA DRVETA’ I POČEO DA PUCA“ Bolna ispovest mladića koji je preživeo masakr kod Mladenovca: „Pravio sam se mrtav, sledeće što sam čuo bili su jauci“ 

Navršilo se 40 dana od tragedija koje su potresle Srbiju, a akteri tragičnih događaja kakvi se ne pamte u našoj istoriji, pokušavaju da se oporave i nastave sa svojim životom, koliko je to moguće. Jedan od mladića koji se našao na nišanu pomahnitalog Uroša Blažića, Jovan Ranković (21) iz Malog Orašja, prisetio se kobnog dana, koji je samim čudom preživeo.

– Sećam se tog dana, dogovorio sam se sa drugovima N.S. i L. M. (mladići koji su ubijeni) da odemo do školskog dvorišta i celo popodne smo bili zajedno. Sedeli smo, pili pivo i šalili se, a onda smo odlučili da odemo u „Ravni Gaj“ kako stanovnicima kod škole ne bismo smetali jer smo bili bučni. Neposredno pre nego što je ubica došao dopisivao sam se sa prijateljem, koga sam zvao da dođe da se druži s nama i napisao mu da nas 16 sedi kod spomenika. Video sam da se parkira „mercedes“ tada sam pomislio da dolazi drug, koji vozi isti taj auto, a onda nam taj mladić grubo dobacuje: „Lezite dole!“, a drug ga zove na pivo, dok se ja takođe, šaljivo nadovezujem da je „hladno“- kaže Jovan za „Kurir“.

Tada je počeo horor

Uroš je u bezumnom stanju započeo rafalnu paljbu. Pucao je u Jovanove drugove, a sam Jovan pokušao je da se sakrije iza stabla i spase živu glavu. Međutim, krvnik je želeo da sprovede zamišljeno.

– Beli duks me je odao, video je kako virim iza drveta rekao mi je ‘Ej ti, iza drveta!’ i počeo da puca na mene, tada me je pogodio opet u stomak. Pokušao sam da bežim, ali sam se sapleo i u trenutku odlučio da ostanem tu i da nepomično ležim. Pravio sam se da sam mrtav, nisam se pomerao… – kaže Ranković koji je ranjen sa četiri metka, u desni lakat, plućno krilo, slezinu i debelo crevo.

– Ležao sam i osluškivao gde se kreće, a ubrzo sam čuo škripu kako se otvaraju vrata i gas. Pomislio sam otišao je. Od tada kao da sam izgubio svest jer se ničeg ne sećam. Ono čega se sledećeg sećam jeste kuknjava, jauci i mnogo ljudi, gužva.. Tada sam samo podigao nogu da im dam znak da sam živ.

Posle svega došao je na stratiše u Malom Orašju

Povređeni mladić iz Malog Orašja rekao je da je nakon napuštanja bolnice smogao snage i otišao na mesto pucnjave.

– Kupio sam sveće i otišao kod spomenika. Bilo mi je teško i neka jeza mi je prošla kroz celo telo, teško je opisati uopšte koji sam osećaj imao tada – rekao je potresnim glasom preživeli Jovan. Meštani su mu mahom prilazili kako bi ga pozdravili i poželeli mu brz oporavak.

Jovan je mesec dana proveo na bolničkom lečenju.

– Metak mi je prošao tačno iznad lakta, pa sada imam šipke koje moram da nosim nekoliko meseci, zatim isto toliko treba da nosim gips kako bi ruka bila fiksirana. Nakon toga neka procena lekara je da bi trebalo da idem na terapije – kaže Jovan i dodaje da oseća bolove jedino kad leži, kao i da je imao sreće jer poslednji metak nije ostao u stomaku već je izašao kod lopatice.

Da podsetimo, u Duboni i Malom Orašju jutros su održani parastosi u crkvama i na mestima stradanja povodom obeležavanja 40 dana od tragedije, kada je u tim selima u okolini Mladenovca i Smedereva ubijeno osam osoba. Građani su tokom celog dana polaganjem cveća i paljenjem sveća odavali poštu žrtvama.

U noći između 4. i 5. maja, 20-godišnji Uroš Blažić je hicima iz automatskog oružja, lišio života osam osoba u Duboni i Malom Orašju.

On je priznao izvršenje krivičnog dela, odnosno da je na tri lokacije automatskom puškom pucao na više osoba koje su se nalazile u grupi.

Uroš Blažić se nalazi u pritvoru koji mu je određen 6. maja.

UDARNA VEST.rs (Blic/Kurir.rs)


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare