GOSPODO IZ ISTINOMERA, NIJE SVE MARKETING: Moraćete da priznate da ste lagali, ili da promenite ime 

Portal Istinomer oglasio se povodom fotografija predsednika Srbije Aleksandra Vučića prilikom upisivanja u knjigu žalosti u OŠ „Vladislav Ribnikar“.

Ne verujući svojim očima, ni svedocima tog čina, Istinomer se, podstaknut tračem Miroslava Aleksića, od kojeg je krenula cela afera, obratio Belgijancima, i danas objavio njihov izveštaj. Pročitali smo ga nekoliko puta, pažljivo, i možemo da kažemo da u njemu nedostaje samo đunta sa sitnim nutom. Šalu ovim neveselim povodom na stranu, ali svako koga zanima taj „izveštaj“ će lako naći na internetu, i svako će sam primetiti da je – bar u interpretaciji Istinomera, pošto originala nema i ne znamo šta sve u njemu piše – reč o klasičnom zasenjivanju prostote. Nagomilani su bombastični nazivi institucija i zvanja: „šef multimedijalne i kreativne tehnologije sa Erazmus univerziteteta u Briselu“, „belgijski fektčeking portal Knack“ i tehnologije koje treba da uliju strahopoštovanje: „analiza nivoa greške“, „metoda koja je trenutno najviše priznata u naučnoj literaturi“, „forenzičku tehniku koja analizira nivoe kompresije“.

A da vidimo šta kažu Belgijanci a prenosi nam Istinomer….

„Svetlije oblasti u ELA vizualizaciji sugerišu viši nivo kompresije na datoj fotografiji, što ukazuje na potencijalnu manipulaciju.“ (Potencijalnu!)

„Posebno jak pokazatelj manipulacije su mesta na kom CATNet pokazuje crvenu boju, što je u posmatranom slučaju lice ili telo predsednika Vučića“. (Na čemu je manipulisano, na licu ili telu? Na telo Vučića s jedne slike stavljena je glava s druge? Da li to to znači?)

Belgijanci kažu da su fotografije verovatno bile predmet digitalne manipulacije. Mi kažemo: sigurno jesu, mi smo ih „kropovali“, odsekli smo im periferne delove kad smo ih objavljivali. Zato ih sada objavljujemo onako kako su načinjenje, i sa metapodacima koji nedvosmileno ukazuju kada su nastale.

Objavljujemo i video snimak spremačice iz škole koja svedoči da je pomenutog dana lično videla predsednika Vučića u „Ribnikaru“.

Ali Istinomer, ni posle izveštaja iz Belgije, ne odgovara na pitanja:

1. Da li su fotografije koje smo mi, zbog interesovanja javnosti, vođeni novinarskim nervom, objavili, snimljene u „Ribnikaru“?

2. Da li su snimljene u četvrtak, 8. juna, kako to tvrdi Miki Aleksić, ili 17. maja, kako tvrdimo mi i desetine svedoka, od Vučićevih saradnika, preko osoblja škole do nekih đačkih roditelja?

Mi kažemo: da, jesu snimljene u „Ribnikaru“, i ne, nisu snimljene 8. juna, nego 17. maja. A šta vi kažete? Kratko i jasno recite!

Ali ne možete, nego mora muljavo i zamumuljeno, sa đuntom…

Jer ste u procepu između činjenica i zadatka koje vam je postavio Dragan Šolak, spiritus movens aktuelnih protesta u Srbiji i pisac zahteva da se frekvencije oduzmu od Hepija i Pinka i daju Novoj S i TV N1.

Odavno je raskrinkan Mehanizam Dragana Šolaka: ima političko krilo, ima svoje medije, i ima „neprofitne medije i NVO“ koje povremeno, u određenim situacijama, angažuje da bi dali verodostojnost njegovim akcijama.

A ova je situacija vrlo „određena“: zahtevi koje je deo opozicije kao kukavičje jaje podmetnuo građanima što su izašli na ulice da bi iskazali tugu zbog masovnih ubistava, i pobunu protiv nasilja, ne ostvaruju se. Energija i emotivni naboj protestnih šetnji jenjavaju, a političari nemaju ni harizmu, ni snagu ni ideje da bi ih poveli i usmerili.

Šolakovi mediji huškaju na „radikalizaciju“ protesta, o tome govore i neki stranački funkcioneri, ali niko još nije izneo konkretan plan delovanja u tom pravcu, prenosi Kurir.

Zato je skup zakazan za petak za Šolaka biti ili ne biti, i zato je mobilisao sve svoje snage, od notornog Ćute do „spavača“ iz Istinomera. Pa šta im bude, i narodu i njima. (Ne njemu, njemu je uvek dobro.)

Obratićemo se sudovima i drugim nadležnim organima u cilju zaštite naših prava u svim zemljama u kojima su objavljene neistine uključujući a ne ograničavajući se na Srbiju, Belgiju i Hrvatsku.

Da završimo: dobro jutro, probuđeni Istinomere! Znamo da ste ovih dana zauzeti, ali kad odradite to za Šolaka, očekujemo da nam odgovorite na pitanja koja smo vam gore postavili.

Čekaćemo dokle god treba, ili dok ne promenite ime!

UDARNA VEST.rs (Kurir.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare