KIM DŽONG UN ŽELI SA PUTINOM „RUKU POD RUKU“: Severnokorejski lider mu pružio „punu podršku“: Pružamo slidarnost u teškoj borbi

Severnokorejski vođa Kim Džong Un pružio je „punu podršku“ Pjongjanga Moskvi u poruci upućenoj danas ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, javili su državni mediji.

Kim je uputio čestitke svom ruskom kolegi povodom nacionalnog praznika Rusije, jedne od retkih zemalja saveznica Pjongjanga.

Severnokorejski lider obećao je da će „ruku pod ruku“ sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom jačati stratešku saradnju dve zemlje u pravcu ostvarenja zajedničkog cilja – izgradnje moćnijih država, prenela je danas severnokorejska državna novinska agencija KCNA.

Severnokorejski narod pruža „svoju punu podršku i solidarnost ruskom narodu u teškoj borbi za odbranu svog svetog cilja očuvanja suverenih prava, razvoja i interesa svoje zemlje protiv arbitrerne i autoritarne prakse imperijalista“, navodi se u poruci koju je objavila severnokorejska novinska agencija KCNA.

U poruci se ne pominje izričito invazija Ukrajine ni učešće Moskve u oružanom sukobu već se hvali „dobra odluka i upravljanje Putina…da osujeti rastuće pretnje neprijateljskih snaga“.

Severna Koreja je nazvala rat u Ukrajini posrednim ratom SAD, čiji cilj je uništenje Rusije i osudila vojnu pomoć koja se šalje Kijevu.

Vašington je u januaru optužio Severnu Koreju da šalje rakete i projektile ruskoj paravojnoj grupi Vagner što je Pjongjang demantovao.

Vašington je zatim u martu naveo da ima dokaz da Moskva traži oružje od Pjongjanga za svoju ofanzivu u Ukrajini u zamenu za hranu za Severnu Koreju. Kao stalna članica Saveta bezbednosti UN Rusija dugo već ulaže veto na usvajanje sankcija protiv Severne Koreje zbog njenog nuklearnog programa i njenih ponovljenih raketnih proba.

UDARNA VEST.rs (Kurir.rs/Beta)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare