UKRAJINSKA KONTRAOFANZIVA „UDARIĆE“ NA OVE OBLASTI?! Bahmut ponovo u centru sukoba! Ruski izvori tvrde: „Napade vrše samo noću“

Portparol Istočne grupe ukrajinskih oružanih snaga, pukovnik Serhij Čerevatij navodi da su ukrajinske snage napredovale do 1400 m na bojišnici kod Bahmuta. Ruski vojni blogeri su također izvestili o ukrajinskom napredovanju severozapadno i severoistočno od Bahmuta.

Ruski izvori spominju ukrajinske aktivnosti u Luganskoj oblasti blizu Bilohorivke, dok rusko ministarstvo odbrane i drugi ruski izvori tvrde da su ukrajinske trupe izvele lokalizovane napade u pograničnom području oblasti Donjecka i Zaporožje, posebno kod Velike Novosilke, piše Gardijan.

Ruski izvori tvrde da Ukrajina ima taktičke prednosti u izvođenju napada noću zbog opreme koju je obezbedio Zapad sa naprednim noćnim optičkim sistemima.

Istaknuti ruski vojni bloger je tvrdio da ukrajinske snage vrše napade noću jer oprema koju je nabavila zapad pruža ukrajinskim snagama „odličnu“ optiku za noćni vid.

Ruski izvori naširoko su tvrdili da su ukrajinske snage počele ili pojačale napade noću poslednjih dana, a ukrajinske snage možda sve više koriste prednosti koje pružaju zapadni sistemi.

Zelenski: Kontraofanziva je počela

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je juče u razgovoru sa novinarima da su ukrajinska kontraofanziva i odbrambene operacije u toku, ali je odbio da pruži više detalja.

Na pitanje novinara kako komentariše izjavu predsednika Rusije Vladimira Putina koji je u petak rekao da su ukrajinske snage svakako započele svoju toliko najavljivanu kontraofanzivu, Zelenski je slegnuo ramenima i prezrivo podigao obrve, prenosi Rojters.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane navelo je prošle nedelje da zvanične najave početka kontraofanzive neće biti.

Dronovi pali u ruskoj oblasti

Rojters prenosi da su se dva drona srušila rano u nedelju u ruskoj oblasti Kaluga, rekao je guverner regiona Vladislav Šapša u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Jedan dron se srušio u blizini sela Strelkovka, drugi u šumi u opštinskom okrugu Medinski.

Kaluška oblast se graniči sa Moskovskom regijom na severu.

Prema preliminarnim informacijama, nije bilo žrtava i pričinjena je samo minimalna šteta, rekao je Šapša na Telegramu. Rojters nije mogao nezavisno da proveri izveštaj.

UDARNA VEST.rs(Kurir.rs/Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare