Porodica se izgubila na Staroj planini: Devojčica (3) uganula nogu, spasioce čekali smrznuti i uplašeni

Noćas je na Staroj planini uspešno realizovana akcija spasavanja tročlane grupe planinara koji su se izgubili u bespućima Stare planine, nedaleko od vrha Vražja glava. Kako je Pirotskim vestima kazao Bojan Božić, iz Radio kluba Pirot, tročlana grupa planinara, među kojima su otac i triaestogodišnja ćerka, nije bila u stanju da siđe sa planine zboguganuća noge devojčice, pa nije imala drugi izbor već da, desetinama kilometara od civilizacije, uputi poziv za pomoć.

– Otac devojčice je najpre pozvao vlasnika kafane Vrelo, koji je alarmirao nas, a mi odmah Vatrogasno spasilačku jedinicu u Pirotu koja se momentalno uputila moćnim kvadovima, po mraku, u najnepristupačnije delove Stare planine. Srećom, mesto na kome su se nalazili planinari bilo je, koliko-toliko, pokriveno mrežom mobilne telefonije pa smo uspeli da ih lociramo preko GPS-a. U akciji je učestvovalo petoro naših članova, iz radio kluba Pirot, a poznati staroplaninski vuk, Dojkinčanin, Dragan Ćirković, koji je na svom džipu imao ugrađenu antenu za prijem radio signala, svojim džipom po mrklom mraku izašao je u planinu kako bi, zbog veoma nepristupačnog terena, bio svojevrstan repetitor spasiocima koji su učestvovali u akciji. Devojčica je bila uganula nogu, bila je preplašena i planinari nisu mogli da se kreću, bili su praktično izgubljeni u bespućima Stare planine po mraku, i po ledenom vremenu. Da akcija nije izvedena izuzetnom brzinom, zahvaljujući pripadnicima Vatrogasno-spasilačke brigade iz Pirota, ko zna šta bi se desilo do ujutru, možda bi nastupila hipotermija što je vrlo opasno – kaže Bojan Božić.

Ujutru oko 2:30 spasioci su planinare transportovali u pirotsku bolnicu, gde su pregledani, devojčici je pružena pomoć i oni su već na putu ka kući, inače su iz Kruševca.

– Velika je sreća da je otac devojčice imao radio stanicu, uspeli smo da uspostavimo komunikaciju i sve vreme smo imali informacije o njihovom stanju, što smo prenosili spasiocima koji su po neverovatnom terenu „jurili“ praktično da ih spasu – kaže Božić.

UDARNA VEST.rs (Telegraf.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare