PREDSEDNIK VUČIĆ ZA ROJTERS: Priština mora da napravi ustupke da bi Srbi učestvovali na novim izborima

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da Priština mora da napravi određene ustupke da bi Srbi učestvovali na novim izborima na severu Kosova i Metohije.

Srbi na severu Kosova i Metohije su uvek spremni za razgovore, ali zauzvrat mora nešto da im se ponudi, poručuje predsednik Vučić.

„Svi Srbi na severu Srbiju vide kao svoju zemlju, a ne Kosovo. To je realnost“, rekao je Vučić u intervjuu za Rojters i dodao da „neko treba da se uhvati u koštac i tamo organizuje (nove) izbore“.

Podsetio je da i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština, kao i da još uvek nije došlo do povlačenja kosovskih specijalaca i albanskih gradonačelnika. Odgovarajući na navode predsednice privremenih prištinskih institucija Vjose Osmani koja je optužila Beograd za mešanje u izborni proces na severu KiM, Vučić je rekao da je „zastrašujuće šta ti ljudi pričaju“.

Poručio je i da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nije spreman za kompromis.

„Siguran sam da Kurti neće uložiti ni minut svog vremena, ni kap znoja da pronađe kompromisno rešenje“, rekao je Vučić.

Ukazao je da Vojska Srbije razmišlja da li da smanji svoju borbenu gotovost. „Naše vojne snage ćemo držati u visokoj pripravnosti, a ne u najvišoj borbenoj gotovosti, jer to mnogo košta“, dodao je Vučić.

Dodao je da je Srbija u pregovorima sa Francuskom o kupovini borbenih aviona „rafal“, kao i da pregovara o daljem jačanju svoje vojske zapadnim oružjem.

Naglasio je da Srbija ostaje na evropskom putu, kao i da je uspela da izbalansira svoju spoljnu politiku kako bi omogućila nastavak prijateljskih odnosa sa istorijskim saveznicima Rusijom i Kinom.

UDARNA VEST.rs (Kurir.rs/RTS)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare