OPASNOST NA SEVERU KOSOVA NIJE PROŠLA! Kfor: Prisutni smo na severu zbog krize, ali ne očekujemo eskalaciju! 

Portparol Kfora, pukovnik Andrea Galieni izjavio je da je Kfor trenutno prisutan sa pojačanim snagama na severu Kosova zbog krize, ali nije objektivno očekivati veće dužnosti te misije i podsetio da Kfor deluje u skladu sa Rezolucijom 1244 Ujednjenih nacija.

– Od 29. maja dodatne trupe Kfora raspoređene su na severu Kosova, nakon što su četiri predsednika pre nekoliko dana nasilno pokušala da uđu u njihove kancelarije. Kfor je bio tu da spreči dalju eskalaciju protesta i 29. maja u jednoj opštini (Zvečan) održan je veliki protest. Tokom protesta, vojnici su povređeni kamenicama, improvizovanim eksplozivom i vatrenim oružjem. Bilo je jasno da ljudi pokušavaju da mirno protestuju, ali je bilo jasno ta je tu bilo i drugih koji pokušavaju da napadnu trupe Kfora – rekao je Galieni na konferenciji za medije u Prištini.

On je dodao da je dužnost policije da pronađe te i uhapsi pripadnike tih grupa i dodao je važno da obe strane razmisle o rizicima i posledicama. Galieni je podestio da Kfor poštuje svoj mandat i Rezoluciju 1244 Ujedinjenih nacija.

– Važno je da u ovom monentu strane vode dijalag i pronađu rešenje. Izgleda da je sitacija na severu bolja, Kfor ce se truditi da obezbedi sigurno okruženje – rekao je Galieni.

Galieni je takođe predstavio medijima i informacije o aktivnostima Kfora i podsetio da su nakon 29. maja, trupe Kfora ce pojačane vonicima iz Turske. Na pitanje da li ce u budućnosti Kfor preizeti kontrolu na severu Kosova Galijeni je odgovorio da nije realno očekivati veća zaduženja za Kfor. 

– Ne, Kfor je prisutan na severu zbog krize, ali nije objektivno očekivati veće dužnosti Kfora. U ovom trenutka Kfor prati sitaciju – rekao je Galijeni.

UDARNA VEST.rs(informer)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare