UŽIVO SVEČANI DOČEK ZA PREDSEDNICU INDIJE Vučić se sastaje sa Murmu: Srbija druga zemlja koju je posetila od početka mandata 

Predsednica Republike Indije Droupadi Murmu boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji do 9. juna, a danas se sastaje sa predsednikom Srbije Aleksandarom Vučićem.

10.35 – Svečani doček ispred Palate Srbija

Predsednik Srbije dočekao je predsednicu Indije ispred Palate Srbija.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Pink

Ona je dočekana uz najviše državne počasti, crveni tepih, postrojenu Gardu Vojske Srbije i intoniranje himne dve države.

Dočeku su prisustvovali i članovi Vlade Srbije, guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, predsednik Privredne komore Marko Čadež i delegacija Indije.

Inače, Srbija je druga zemlja koju posećuje od stupanja na dužnost u julu prošle godine.

Program posete

Program posete predviđa ceremoniju svečanog dočeka ispred Palate Srbija (10.30), sastanak u užem formatu predsednika Aleksandra Vučića i predsednice Republike Indije Droupadi Murmu (10.45), kao i plenarne razgovore delegacija Republike Srbije i Indije predvođene predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom Republike Indije Droupadi Murmu (11.05).

Kako je saopštila Služba za saradnju sa medijima Predsednika Republike, nakon izjava za medije Vučića i Droupadi Murmu, sledi srpsko-indijski poslovni forum.

Droupadi Murmu je rođena kao Puti Birancci Tudu, 20. juna 1958. godine u Majurbhanjdu, a na funkciju 15. predsednice Indije stupila je 25. jula 2022. godine.

Članica je Indijske narodne partije. Prva je osoba koja pripada plemenskoj zajednici i druga žena nakon Pratibe Patil na toj funkciji, a takođe je najmlađa osoba na funkciji predsednika.

Droupadi Murmu je u politiku ušla 1997. godine, kada je kao nezavisna kandidatkinja došla do Gradskog veća Rairangpura, a potom se pridružila Indijskoj narodnoj partiji. Pre toga je bila učiteljica.

Bila je i guvernerka indijske savezne države Jharkhand i na toj funkciji je bila šest godina.

U predsedničkoj izbornoj trci 2022. godine kao kandidatkinja Nacionalne demokratske alijanse pobedila je opozicionog kandidata Jaswanta Sinha.

Droupadi Murmu se nakon završetka studija udala za bankara Shyama Charan Murmua sa kojim je imala dva sina i ćerku.

Međutim, za nekoliko godina izgubila je supruga, sinove, majku i brata. Najpre je 2009. godine njen sin Laxman preminuo pod misterioznim okolnostima, a potom je 2012. godine u saobraćajnoj nesreći stradao njen drugi sin, dok je 2014. godine njen suprug umro posle srčanog udara.

Predsednica Indije Murmu doputovala je juče u Beograd, a nju je dočekao predsednik Vučić.

UDARNA VEST.rs(Kurir.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare