PETKOVIĆ : Kurtijeve optužbe na račun Beograda više ne prolaze na Zapadu 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kaže da standardni repertoar neutemeljenih optužbi Aljbina Kurtija na račun Beograda i besmislenih uvreda na račun Srba na severu KiM više ne prolazi kod donosilaca političkih odluka na Zapadu, i svi njegovi pokušaji da izbegne obavezu poništavanja posledica eskalacije koju je sam izazvao svojom arogancijom i bahatošću osuđeni su na propast.

Petković je naveo da je Kurti suočen sa jasnim zahtevima međunarodnih posrednika, i, umesto što nastavlja da propagandom u stranim medijima u drugima traži krivce i opravdanje za poslednju eskalaciju na severu od njega se očekuje da odustane od pokušaja da po svaku cenu izazove destabilizaciju regiona i sukobe širih razmera.

„Srbi su poslednjih dana, budući da su Kurtijevi falangisti makar privremeno sprečeni u nastojanju da izazovu oružane sukobe, u svojim protestima protiv šovinističke politike Prištine pokazali dostojanstvo i uzdržanost na kojima bi im i Gandi pozavideo. Jedina „nasilna banda“ na severu Kosovu i Metohije je Kurtijeva specijalna policija, koja je tamo upućena da teroriše, zlostavlja i ubija goloruke pripadnike srpskog naroda”, kaže Petković.

Petković je uveren da će Srbi u četiri opštine na severu istrajati u svojim mirnim i demokratskim protestima, jer oni se danas nalaze na poslednjoj liniji odbrane svojih osnovnih ljudskih i političkih prava.

“Pozivamo i ovom prilikom predstavnike međunarodne zajednice na terenu da ostanu čvrsti u rešenosti da spreče dalje Kurtijeve pokušaje izazivanja sukoba, a Srbi će, sa svoje strane, kao i do sada, nastaviti da budu konstruktivni činilac u mirnom traženju političkih rešenja koja će garantovati njihova kolektivna prava i pre svega pravo na postojanje”, kaže Petković.

Ističe da bi Kurti umesto što tvrdoglavo u stranim medijima nastavlja da brani tekovine svoje poražene politike mržnje i nasilja, trebalo da smesta prekine da blokira proces uspostavljanja Zajednice srpskih opština i da prestane da produbljuje međunacionalni jaz između srpskog i albanskog naroda na Kosovu.

UDARNA VEST.rs(Kurir.rs/Kosovo Online)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare