PRŠTAĆE DANAS U PARIZU – Novak i Alkaraz na TEŠKOM ISPITU: Ko bi još dao šanse Cicipasu i Hačanovu?

Specijalni izveštač iz Pariza: Vuk Brajović

12:1 glasi apsolutna prednost za Alkaraza i Đokovića u dosadašnjim mečevima, ali…

Svedočanstvo o tome koliko Cicipas smatra da je Alkaraz jak i brz dobili smo na treningu vižljastog Grka. Nasuprot sebi postavio je dvojicu protivnika na oba udarca i to po pakleno toplom danu u Parizu, pa je pitanje da li je sebi baš pomogao time što je i na ovaj način prikazao pod kolikim je pritiskom da pobedi u predstojećem četvrtfinalu.

Ako tome dodamo informaciju da je Alkaraz preskočio trening u ponedeljak, i kao što je juče izjavio za Kurir – izabrao da uživa u opuštenom zezanju sa članovima svoje porodice i prijateljima radi uspostavljanje ravnoteže i harmonije između privatnog i teniskog života – veliko pitanje je ko će zapravo biti spremniji za naredni duel?

U njihova poslednja dva susreta, na šljaci u Barseloni ove i prošle godine, Karlitos je dosta ubedljivo pobeđivao Stefanosa, u mečevima u kojima Grk nije uspevao da parira njegovom intenzitetu i fantastičnom miksovanju igre, potisnut u pasivu i česte greške. Falinka koja se iskristalisala u igri i percepciji Cicipasa kao protivnika je da ne poseduje kapacitet za “Plan B” i kam-bek – već igra po prvobitnom planu do uspeha ili samouništenja, i zbog toga je skor od 4:0 logična posledica kada se porede ova dvojica asova.

Stefanos Cicipas
foto: Richard Callis/SPP / Shutterstock Editorial / Profimedia

Da se tu ništa neće, a možda i ne može, menjati svedoči i ovakav pristup treningu u timu Cicipas, tokom kojeg se radilo na tome da se on “narihta” da nadjača Alkaraza, što bi teoretski značilo – potiskivanje dugim i visoko spinovanim udarcima u pasivu, osvajanje terena i kreiranje povoljnih situacija za vinere iz oštrijih uglova ili zicera na mreži. Ništa se ne može osporiti i tom pristupu, osim što će se sa druge strane nalaziti vispreni Alkaraz, koji u tako mladom dobu ima neverovatan sportski refleks za preživljavanje, adaptaciju, improvizaciju i fizičke predispozicije zahvaljujući kojim može da odigra nešto što bi mnogi drugi – samo sanjali. Ako Cicipas ne bude uspeo da stavi Alkaraza u neugodan položaj na terenu, ne bude ga naterao da nagađa i servisom ne bude uspevao da se domogne što više jeftinijih poena, odnosno da odigra meč koji bi po učinkovitosti bio skoro savršen – možda ga kao nagrada za sve učinjeno očekuje 1 set, ali teško više od toga. Ako vas interesuje kako to izgleda, pogledajte meč Alkaraz – Marošan.

Impozantno izgleda Karen Hačanov kada izađe na teren, i sve dok ga služi ogromni servis i topovski forhend, odnosno, dok se ne umori. Jedini predstavnik “velike ruske trojke” koji je i dalje u žrebu došao je do jedine pobede u 9 dosadašnjih mečeva sa Novakom Đokovićem kada je – Novak bio umoran. To finale Pariskog mastersa 2018. , u godini kada se Novak čudesno vratio na mesto broj 1 ATP liste, nema skoro nikakvu relevantnost za sutrašnji duel – osim što spisak kvaliteta koji je Hačanov posedovao tada i sada treba uzeti u obzir. Ono u čemu je Karen značajno napredovao te je danas opet na pragu ulaska u Top 10 je mirnija glava, smirenije procesiranje igre i širi dijapazon strateških rešenja, čemu (po sopstvenom priznanju) doprinosi i igranje šaha u slobodno vreme.

Ipak, kad Novak od terena napravi svoj “Plejstejšn” i ubaci Hačanova u dinamičnu mašinu iz koje sipaju varirajući servisi, otvaranje terena stalnim promenama pravca i dužine udaraca, iznenađenja kroz kombinaciju dropova i otvaranja oštrih uglova u razmenama da bi se osvojio teren i “miniranje” njegove zone komfora na osnovnoj liniji kojim ga istovremeno sprečava da uđe u teren i postane agresivniji – tu se priča završava. Jedino bi neki neočekivani pad samopouzdanja, fizičkog momenta i ulazak u seriju grešaka kod Novaka doveo do izvođenja složenijeg scenarija u ovom meču – pa je Hačanovu i najpametnije bilo da uradi ono što je učinio na konferenciji za medije – da o ovom meču skoro uopšte ne govori. Ako je misterioznost – odnosno iznenađenje “pola pobede”, Hačanovu bi – pored jakog treninga na kome će se terati da trči tamo-amo što više i iz tih pozicija nastoji da stabilizuje igru ili čini kontra-udare – to bilo otprilike sve što bi mogao da uradi na igračkom i strateškom planu u pripremi za njihov 10. meč.

Priželjkivali ste – i onda gledajte dva fantastična meča četvrfinala gornjeg dela žreba – a ako vam je bitno to kako ćete proći kao prognozeri, dobro razmislite da li ovde zaista ima nekog mesta za iznenađenja…

Karen Hačanov
foto: Starsport©

UDARNA VEST.rs(Kurir sport)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare