NOVI DETALJI ISTRAGE EKSPLOZIJE NA GASOVODU SEVERNI TOK: Nemačka policija upala u stan devojke osumnjičenog Ukrajinca

Nemački Savezni ured za borbu protiv kriminala (BKA) pretresao je jedan stan na području Frankfurta i saslušao jednu ženu u okviru istrage oko sabotaže gasovoda Severni tok.

Radi se verovatno o jednom od najeksplozivnijih istražnih postupaka u istoriji Savezne Republike Nemačke. Savezno državno tužilaštvo već mesecima pokušava da rasvetli okolnosti napada na gasovod Severni tok u septembru 2022. godine.

Istraga se vodi zbog sumnje u „protivustavnu sabotažu“ na dnu Baltičkog mora. Savezni ured za borbu protiv kriminala i Savezna policija dobili su zadatak da pronađu počinioce koji su uništili cevi nemačko-ruskog gasovoda na dubini od oko 70 metara ispod površine mora.

U fokusu interesovanja nemačkih istražitelja već neko vreme je jedna 15 metara duga jahta koja nosi ime „Andromeda“. Jahta je navodno početkom septembra prošle godine napustila luku u Rostoku na nemačkoj baltičkoj obali, a putnici su po svemu sudeći vlasniku plovila dali falsifikovane pasošekad su iznajmili plovilo.

BKA je tokom istrage na toj jahti kasnije otkrio i tragove eksploziva.

OD JAHTE DO UKRAJINSKE VOJSKE?

Sudeći po istraživanju nemačkih javnih servisa WDR i NDR odnosno dnevnog lista Zidojče cajtung navodno više tragova povezanih s iznajmljivanjem „Andromede“ vodi ka Ukrajini i to prema krugovima ukrajinske vojske.

U tom kontekstu se pre svega spominje turistička agencija u Varšavi, koja je očigledno služila samo kao paravan, odnosno jedan falsifikovan rumunski pasoš koji je prema saznanjima nemačkih istražnih organa koristio mladi Ukrajinac koji je povezan s ukrajinskom vojskom.

Istražitelji osim toga na „meti“ imaju i neke druge osobe, koje smatraju mogućim pomagačima grupe koja je, kako se sumnja, izvela napad.

PRETRES KOD JEDNE SVEDOKINJE

Tokom protekle nedelje BKA je u okviru istrage okolnosti napada na Severni tok u Frankfurtu na Odri obavio pretres stana jedne osobe koja nema status osumnjičene.

Radi se o bivšoj partnerki ukrajinskog osumnjičenika protiv kojeg se vodi konkretna istraga. Žena je saslušana, a kako tvrde nemački mediji zaplenjen je i njen mobilni telefon. Svedokinja i osumnjičeni Ukrajinac imaju zajedničko dete i neko vreme su živeli zajedno.

Istražni organi BKA su prema navodima medija uzeli DNK tog deteta kako bi je uporedili s DNK tragom pronađenim na jahti „Andromeda“. Na taj način nameravaju da provere da li se osumnjičeni Ukrajinac u septembru prošle godine zaista nalazio na tom plovilu.

Portparolka nemačkog Saveznog državnog tužilaštva potvrdila je da je u Frankfurtu na Odri 25. maja izvršena premetačina stana jedne osobe koju se ne sumnjiči. Dodatni detalji o toku istražnog postupka nisu saopšteni. Savezni ured za borbu protiv kriminala nije želeo da se izjasni na novinarski upit nemačkog medijskog tima.

ISTRAGA SE NASTAVLJA

Istraga o eksploziji na gasovodu Severni tok trenutno se vodi i u nekoliko drugih evropskih zemalja. Tim slučajem se bave još danski i švedski istražni organi, ali se o trenutnom statusu postupka u te dve zemlje za sada ne zna gotovo ništa.

– Raspolažemo dobrom slikom o tome što se dogodilo na mestu čina odnosno kako je ta akcija izvedena – nedavno je šturo saopštilo nadležno državno tužilaštvo u Švedskoj.

Više medija je proteklih meseci izveštavalo o sumnjivim ruskim vojnim brodovima koji su se, neposredno uoči eksplozija na Severnom toku, nalazili u blizini gasovoda. Jednim delom su, kako se pisalo, ti brodovi isključili signale kako ne bi mogli da budu locirani. Izvori u nemačkim bezbednosnim krugovima navode da to nije neuobičajeno kada se radi o ruskim vojnim brodovima i dodaju da to redovno čine na području Baltičkog mora.

NATO je ipak u stanju da prati rutu kojom se ti brodovi kreću. Nemački istražitelji ispitali su i te tragove odnosno analizirali satelitske snimke i radio-signale.

Do sada je prema mišljenju istražnih organa najkonkretniji trag u istražnom postupku jahta „Andromeda“ iako se ne isključuje ni mogućnost da napadači zapravo žele da se istražitelji na taj način „navuku“ na pogrešan i lažan trag.

SKEPSA BND

Zvanični komentari nadležnih nemačkih državnih organa u poslednje vreme zvuče prilično rezervisano. Bruno Kal, predsednik BND (tajne službe za delovanje u inostranstvu), izjavio je nedavno da se ne bi trebalo nadati brzom razjašnjavanju okolnosti napada na gasovod.

– Nijedna zemlja sveta, nijedna obaveštajna služba ovoga sveta, nije trenutno u stanju da prebaci odgovornost za napad na nekog konkretnog – rekao je Kal na skupu Savezne akademije za bezbednosnu politiku i ujedno dodao da postoje „naznake koje vode u sve moguće smerove“.

Portparol savezne vlade Štefen Hebeštrajt prošle nedelje, takođe, nije želeo da kaže ništa konkretno.

– Nešto smisleno o ovome možemo da kažemo tek kada budemo posedovali određene naznake odnosno jasne dokaze ko stoji iza tog čina – rekao je Hebeštrajt i dodao da je jasno da je za izvođenje takve akcije potrebna „znatna količina kriminalne, a možda i terorističke energije“.

UDARNA VEST.rs(Kurir.rs/RTS/Foto:Ilustracija)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare