50 ASIMPTOMATSKIH VRSTA RAKA SE SADA LAKO OTKRIVA Naučnici objašnjavaju kako 

Jednostavan test krvi mogao bi da ubrza dijagnostiku oko 50 vrsti raka, navodi studija koju je sprovela britanska Nacionalna zdravstvena služba.

Na najvećoj svetskoj konferenciji o raku u SAD, predstavljen je novi „Galleri test krvi“ koji ima potencijal da uoči postojanje raka ili da iskluči njegovo prisustvo.  

Test otkriva sitne fragmente DNK tumora u krvotoku, upozorava lekare da li je otkriven signal raka i predviđa gde je u telu taj signal možda nastao.

Osim uočavanja prisustva karcinoma, Galleri test može da identifikuje čvrste tumore u tkivima poput dojke, jetre, pluća i debelog creva. Takođe je uočio i rak krvi, rak kože, rak jajnika i pankreasa, koji se obicčno otkrivaju u kasnoj fazi.

Stručnjaci su pozdravili nalaze ispitivanja, ali su rekli da će biti potrebno više istraživanja pre nego što test, koji je napravila kalifornijska kompanija Grail, bude uveden u zdravstvene sisteme.U studiji „Simplifaj“, koju je sprovodio Univerzitet u Oksfordu, bila je ukljuccena 5.461 osoba u Engleskoj i Velsu, koju je njihov lekar opšte prakse uputio u bolnicu pod sumnjom na rak. Rezultati studije su predstavljeni na godišnjem sastanku Američkog društva za kliničku onkologiju u Čikagu.

Test Galleri je tačno otkrio dve trećine karcinoma iz studije.

UDARNA VEST.rs(informer)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare