Otvoren samit u Kišinjevu, uvodnu reč imao i Zelenski: „Sve evropske zemlje koje imaju granicu sa Rusijom moraju da se udruže“

Plenarna sednica Samita Evropske političke zajednice počela je danas u zamku Mimi, koji se nalazi u mestu Bulboaka u Moldaviji.

– Sastanak organizovan u našoj zemlji jasan je izraz jedinstva, snage, i odlučnosti država učesnica da deluju zajedno, kao porodica koja ostaje ujedinjena i sarađuje na rešavanju zajedničkih problema – poručila je u svom obraćanju na otvaranju samita predsednica Moldavije Maja Sandu.

Ona je ocenila da samit predstavlja platformu za identifikaciju rešenja kojima svi možemo da se posvetimo kako bismo obnovili mir na evropskom kontinentu i zaštitili ga.

– Samit je jasan izraz našeg jedinstva, snage i odlučnosti da delujemo zajedno kao porodica koja ostaje ujedinjena i sarađuje na rešavanju zajedničkih problema. U narednih nekoliko sati želimo da vodimo debatu o tome kako da ojačamo bezbednost kontinenta i kako da rešimo posledice ruske invazije na Ukrajinu. Moramo da pronađemo rešenja za krize u oblasti energetike, moramo da se krećemo ka čistijem i sigurnijem panevropskom energetskom sistemu – istakla je Sandu, prenosi Blic.

Na otvaranju je govorio i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji je poručio da je vreme za čvrste odluke i da ne može sumnjati u jedinstvo Evropske političke zajednice.

– Ne možemo da sumnjamo u naše jedinstvo. Ovde, u Moldaviji, ne čujemo sirene niti pucnje ruske artiljerije, ali su Rusi nedavno bili uvereni da će nakon napada na Ukrajinu moći da stignu i do Moldavije. Rusija se plaši NATO-a i pokušava da proguta samo one koji su van prostora alijanse. Ukrajina je otvorena i imamo plan za mir, govorimo o važnosti NATO-a. Sve evropske zemlje koje imaju granicu sa Rusijom moraju da se udruže. Ukrajinci koji krvlju promovišu evropske vrednosti čekaju odgovor o poglavlju o pristupanju. U ime vojnika i borbenog naroda želim da kažem da je vreme odluka. U Evropi je potreban mir – rekao je Zelenski.

Predsednik Ukrajine je rekao da njegovi sugrađani čekaju odgovore o ulasku u NATO, ali da ti odgovori ne stižu.

Plenarna sednica trajala je pola sata, a na otvaranju su govorili i italijanska premijerka Đorđa Meloni i predsednik Holandije Mark Rute.

Samit se nastvlja održavanjem okruglih stolova, a popodne je rezervisano za bilateralne susrete lidera prisutnih na događaju.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare