NAPETO NA KOSOVU! Na severu prekid nastave, Srbi najavili novo okupljanje, pripadnici Kfora sa opremom za razbijanje demonstracija u Zvečanu…!

Do zaoštravanja situacije i novih tenzija dolazi usled nasilnog upada pripadnika kosovske policija i specijalaca i zauzimanja opštinskih zgrada u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Na severu Kosova i Metohije od danas će biti obustavljena nastava u svim osnovnim i srednjim školama, kao i vrtićima, odlučeno je na sastanku direktora škola na severu KiM sa načelnikom Školske uprave.

Roditeljima dece na severu Kosova i Metihije stigla je poruka sa sadržajem da se odlaže nastava do daljeg dok se ne povuku pripadnici kosovske policije u punoj ratnoj opremi sa severa.

U Zvečanu, u blizini opštine, raspoređeni su pripadnici Kfora sa opremom za razbijanje demonstracija. Poljski kontigent Kfora nalazi se ovog jutra u Zvečanu. Pripadnici Kfora nalaze se i u Kosovskoj Mitrovici.

Sastanak četiri nova albanska gradonačelnika srpskih opština na severu Kosova i Metohije sa američkim ambasadorom Džefrijem Hovenijerom zakazan je za 09 sati. Sastanak bi trebalo da se održi u zgradi Evropske unije u Prištini, međutim nije poznato da li će se gradonačelnici odazvati pozivu. U isto vreme, na severu Kosova i Metohije se očekuje okupljanje građana u znak protesta protiv nasilnog ulaska pripadnika takozvane Kosovske policije i albanskih gradonačelnika u opštinske zgrade, piše Republika.

Do zaoštravanja situacije i novih tenzija dolazi usled nasilnog upada pripadnika kosovske policija i specijalaca i zauzimanja opštinskih zgrada u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku. Opštinske zgrade u tri opštine na severu KiM obezbeđuje veliki broj pripadnika kosovske policije i njenih specijalnih jedinica. Vrata na opštinskim zgradama su zamenjena, kao i video nadzor. U Zvečanu se srednja škola nalazi tik uz zgradu opštine, a oko nje su takođe raspoređeni kosovski specijalci.

U petak je, nakon pokušaja građana sa severa KiM da spreče policiju da uđe u opštinske prostorije u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, došlo do sukoba, u kojima je policija upotrebila suzavac, dimne i šok bombe. Povređeno je više Srba, a kosovska policija je ušla u opštinske zgrade i u njih uvela albanske gradonačelnike.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare