DORUČKOVALA VOTKU SA ĐUSOM, A ROĐENA ĆERKA JE NAZIVALA TIRANINOM: Životna priča KRALJICE šoubiznisa i danas INTRIGIRA mnoge

Beti Dejvis je bila jedna od najboljih glumica Holivuda, a proslavila se u više od 100 filmova.

U to vreme šoubiznisom su dominirali muškarci, a ona je bila dovoljno odlučna i hrabra da se pobuni protiv sistema u kom su dobre glumice bile malo plaćene. Mnogi glumci koji su se pobunili u tom trenutku, ostali su na ulici, ali Beti je bila toliko popularna da brojni filmski studiji nisu želeli da je se odreknu.

Od tridesetih godina kada se pojavila na prvom setu pa do kraja karijere, glumila je u velikom broju filmova, a 11 puta je bila nominovana za Oskara, dok je dobila dva – za film „Opasna“ 1936. godine i film „Jezebel“ iz 1939. godine.

S obzirom na propali brak njenih roditelja, njoj brak nije bio prioritet. Verila se za studenta Jejla, ali je 1927. godine prekinula veridbu. Ubrzo se verila s mladim biznismenom Čarlsom H. Anslejem, koji ju je ostavio jer joj je karijera bila bitnija od ljubavi.

Tek u jesen 1931. ukazala joj se prava prilika – uloga u filmu „Čovek koji je igrao boga“ studija „Warner Brothers“.

Njena majka, koja ju je do tada uspešno upozoravala da nevinost čuva za brak, sve je više strahovala da će Bet u Holivudu popustiti pred izazovima, pa ju je savetovala da se uda.

Mladić Harmon Nelson s kojim se viđala u Njujorku ju je 1932. godine zaprosio i ona se udala za njega. Nelson, koji je radio kao pijanista u plesnom orkestru, a potom nastupao u holivudskim noćnim klubovima, nije bio dorastao ambicioznoj i tvrdoglavoj supruzi. Brzo joj je dosadio, pa je počela da ga vređa i ponižava, piše Telegraf.

Nezadovoljna brakom, Bet se užasnula kad je početkom 1934. otkrila da je trudna. Nije se dugo dvoumila, pa je abortirala, bojeći se da joj ne promakne uloga u filmu“Magla nad San Franciskom“, koju je na kraju i dobila.

Godine 1940. se potpuno neočekivano udala sa Artura Ostina Farnsvorta, koji se opijao i tukao je, a ona ga je varala kad god je stigla. Slavna glumica je tokom braka zavela i mladog reditelja Vinsenta Šermana kako bi ga nagovorila da napravi određene izmene u scenariju. Šerman je imao suprugu, ali i drugu ljubavnicu – Džoan Kraford.

Kod kuće više nije imala problema s ljubomornim mužem jer je, nakon što je Farnsvort 1943. umro pod nerazašnjenim okolnostima, bila i formalno slobodna.

Godine 1945. udala se za 7 godina mlađeg Vilijama Granta Šerija, a 1947. godine mu je rodila ćerku Barbaru, dok su se 1950. godine razveli zbog žestokih svađa.

1950. godine se venčala za kolegu Garija Merila, a ubrzo su usvojili i devojčicu kojoj su dali ime Margo, a zatim i dečaka Majkla. Oboje su se opijali, svađali i vređali jedno drugo, a u braku su izdržali 10 godina.

Ogorčena i besna na Holivud, Bet je postala autodestruktivna: pušila je četiri kutije cigareta na dan, „doručkovala votku s đusom“, u podne pila čašu votke s vodom, a u pet prelazila na viski s ledom.

View this post on Instagram

A post shared by The Bette Davis Estate (@bettedavisestate)

Međutim, par godina kasnije otkrila je da ima rak dojke, pa je morala da napusti snimanje i ode hitno na operaciju. To je bio početak njenih teškoća sa zdravljem: ubrzo posle operacije doživela je blaži moždani udar, a zatim je slomila kuk.

View this post on Instagram

A post shared by The Bette Davis Estate (@bettedavisestate)

Usledio je još jedan udarac: njena ćerka Barbara objavila je knjigu „My Mother’s Keeper“ u kojoj je majci prebacila da je bezosećajna i sebični tiranin.

„Majka je pokušala da me uništi. Da je uspela u svom načinu odgajanja danas bih, poput nje, iza sebe imala nekoliko propalih brakova i mnogo ljubavnih afera koje bi završile katastrofalno. Nju hvale kao glumicu, govore da je senzibilna i da sve duboko proživljava, ali ona je emocije samo glumila. U stvarnosti je bezosećajna. Ceo život je tvrdila kako sam ja jedino što je ikad volela, i ne shvaćajući šta govori: ja za nju nisam bila ko nego – šta. A kad sam učinila nešto što bi je razbesnelo, naime kad sam napisala knjigu o nama, za nju više nisam postojala“, izjavila je jednom prilikom Barbara.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare