EVO KO SU POBEDNICI 76. KANSKOG FESTIVALA: Francuskinji uručena ZLATNA PALMA, a među njima je i jedan DVOSTRUKO nagrađivani

Zlatna palma Kanskog festivala dodeljena je francuskoj rediteljki Žistin Trije za dramu „Anatomija jednog pada“. Žistin Trije je treća nagrađena rediteljka u istoriji Kanskog festivala. Pre nje su nagradu ponele Džejn Kempion za film „Klavir“ (1993) i Žilija Dikurno 2021. godine za „Titan“, piše Kurir.

Među onima koji su se takmičili za Zlatnu palmu Kana bili se već nagrađivani reditelji poput Kena Louča, dvostrukog pobednika (2006. i 2016) Vima Vendersa, koji je osvojio priznanje 1984. za „Pariz Teksas“ i Nanija Moretija.

Grand pri pripao je filmu Džonatana Glejzera „Zona interesa“. Za najbolju glumicu proglašena je Merve Dizdar iz Turske za ulogu u filmu ,,O suvim travama“, a za najboljeg glumca proglašen je japanski glumac Kodži Jakušo (,,Savršeni dani“).

Veliku pažnju privukao je i film „Žan de Bari“ francuske rediteljke Maiven. Ovo ostvarenje govori o o miljenici kralja Luja XV kojeg igra Džoni Dep, koji je takođe dobio sjajne kritike.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare