ERDOGAN POBEDIO Nezvanični rezultati pokazuju da aktuelni predsednik ostaje na tronu, već stižu čestitke

Predsjednik Redžep Tajip Erdogan ponovo je izabran, prema nezvaničnim rezultatima državne agencije Anadolije.

Sa 97 odsto otvorenih glasačkih kutija u drugom krugu, Erdogan ima 52,1 odsto glasova, a izazivač Kemal Kiličdaroglu 47,9 odsto.

U međuvremenu su Erdoganove pristalice počele da pristižu ispred predsedničke palate i stižu čestitke od Erdoganovih saveznika među svetskim liderima.

Nakon prvih objavljenih rezultata Erdoganova prednost je iznosila oko 13 odsto, a sada je manja od pet posto.

Treba istaći da je i u prvom krugu prema prvim rezultatima Erdogan imao veliko vođstvo, ali se ono tokom večeri smanjivalo ali je ipak on pobedio.

Prema trenutnim podacima, izlaznost je bila 84,74 odsto, a glasalo je najmanje 24,1 milion građana.

Biračka mesta zatvorena su u 17 sati po lokalnom vremenu. Izborna tišina je prestala u 18.15 po lokalnom, odnosno u 17.15 po našem vremenu, pa su tada i počeli da se objavljuju preliminarni rezultati.

„Čuvajte kutije“

Opozicioni kandidat za predsednika Turske Kemal Kiličdaroglu pozvao je svoje pristalice da i nakon zatvaranja biračkih mesta ostanu blizu njih i pripaze na biračke kutije s obzirom na to da se “ovi izbori održavaju u vrlo teškim okolnostima”.

– Izrečene su svakakve klevete, ali ja vjerujem u zdrav razum građana. Demokratija će sigurno doći u ovu zemlju, doći će nam sloboda – poručio je čelnik CHP-a nakon glasanja.

Aktuelni predsednik Redžep Tajip Erdogan takođe je pozvao svoje pristalice da ostanu do kraja na biračkim mestima i pozvao građane da “zaštite glasačke kutije”.

Erdogan je ranije obećao da će u drugom krugu „izaći kao pobednik”. Turski lider je u izjavi na Tviteru rekao da je, bez obzira na rezultat, pobednik prvog kruga pre dve nedelje bila „turska demokratija i turska nacija“, a glasanje je proteklo u „svečanoj atmosferi koja priliči našoj demokratiji“.

„Turska je pokazala da je jedna od zemalja sa najnaprednijom demokratskom kulturom na svetu“, rekao je on.

Erdogan je rekao i da će njegova stranka ispuniti svoju odgovornost prema Turskoj.

„Izaći ćemo kao pobednici na izborima 28. maja povećanjem broja glasova koji smo dobili 14. maja i nadamo se da ćemo postići istorijski uspeh“, dodao je on.

U prvom krugu, održanom 14. maja, izlaznost birača je bila 87 posto, a nijedan kandidat nije uspio dostići cenzus od 50 posto glasova.

Erdogan je u prvom krugu dobio 49, 52 odsto glasova, a Kiličdaroglu 44,88 odsto.

UDARNA VEST.rs


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare