SRAMNO OPRAVDANJE KURTIJA, HVALI POLICIJU: Razumem zabrinutost međunarodne zajednice, ali samo smo ispunjavali ustavne obaveze

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je, nakon jučerašnjeg upada kosovske policije u zgrade opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić i sukoba sa građanima u kojima je povređeno na desetine ljudi, da razume zabrinutost međunarodnih partnera, ali i dodao da je zahvalan kosovskoj policiji „na profesionalnom stavu u odbrani vladavine prava“.

„Posle polaganja zakletve, tri gradonačelnika izabrana na izborima 23. aprila u četiri opštine na severu Kosova, juče su imali prvi radni dan. Odlazak gradonačelnika na svoje radno mesto trebalo bi da bude najnormalnija moguća stvar. Objekat zgrade opštine je mesto opsluživanja građana na osnovu zakona“, poručio je Kurti na svom Fejsbuk profilu.

On je dodao da razume zabrinutost međunarodne zajednice.

„Svesni smo i razumemo zabrinutost naših međunarodnih partnera. Ali, bilo koja druga opcija, bila bi neuspeh da se ispune ustavne obaveze naše Vlade prema novim gradonačelnicima, kao što bi bio neuspeh da se ispune obaveze novih gradonačelnika prema građanima Kosova i onemogućenost pružanja osnovnih opštinskih usluga građanima. Stoga, kao premijer svih građana, pozivam sve, a posebno srpske građane Kosova, da sarađuju sa novim gradonačelnicima i njihovim kabinetima, koji će biti multietnički, multikulturni, multijezični. Oni koji su izabrani nisu protiv bilo koga, već su u službi svih građana“, rekao je Kurti.

Kurti je zahvalio pripadnicima kosovske policije, „na profesionlnom obavljanju zadatka i odbrani vladavine prava“.

„Oni su, kako svakodnevno svedoče, i juče dokazali da su spremni da kao profesionalci, neustrašivo i dostojanstveno služe poretku Kosova, u afirmaciji multietničkog bezbednosnog okruženja, uprkos teškim uslovima koji su izazvali grupe kojima upravlja parapolitička struktura u tom delu zemlje. Red i zakon, demokratija i slobodno kretanje, bezbednost i mir, mogu i treba da idu ruku pod ruku. Na ovo se predano obavezujemo svaki dan. Putevi ka severu su otvoreni i prohodni za građane. Opštine i gradonačelnici moraju vredno da rade, jer imamo mnogo posla za dobrobit građana“, zaključio je Kurti i svima poželeo „lep vikend“.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare