Put Novaka Đokovića do istorijske titule na RG: Američki Srbin, Alkaraz u polufinalu i mine na svakom koraku

Najbolji srpski teniser Novak Đoković je na jučerašnjem žrebu dobio svoj put do eventualne rekordne Grend slem titule na Rolan Garosu. Put nije lak, ali definitivno nije ni nešto od čega bi Srbin trebalo da preza. Ima teških stepenica, ima klasičnih šljakaša stvorenih za scenu u Parizu i ima Karlos Alkaraz pre samog finala.

PRVO KOLO – ALEKSANDAR KOVAČEVIĆ

Možda je ovo i najbolji mogući uvod u čitavu priču na drugom Grend slemu u sezoni. Protivnik koji nije baš u najboljoj formi, u padu je na ATP rang listi i nije poznat kao neko ko se najbolje snalazi na datoj podlozi.

Kovačević, momak srpskih korena koji predstavlja Sjedinjene Američke Države, trenutno je 114. igrač sveta. Nije ostvario pobedu od kraja marta i Mastersa u Majamiju, ali otkad se tur prebacio na šljaku, Aleksandar jednostavno ne može da pronađe ritam.

Odmah je gubio prve mečeve u Hjustonu, Kaljariju, Rimu i Torinu od igrača iz donjeg doma Top 100 ili čak i od onih koji nisu deo te družine.

Sve ovo najavljuje jedan lakši trening za Novaka na startu, a njih dvojica se do sada nisu sastajala.

DRUGO KOLO – MARTON FUČOVIČ ILI ČOVEK SA VAJLD KARTOM

Projektovano, Đokovića bi u drugoj rundi takmičenja očekivao duel sa mađarskim predstavnikom Martonom Fučovičem koji je favorit protiv Iga Grenijea, ali ni domaći teniser nije bez šansi pred sami okršaj.

Fučovič, poznat kao tvrd momak ATP pirče, igra prilično promenjivo i zavisi mu od dana i raspoloženja koliko može da napravi problema.

Dosadašnji deo sezone na šljaci je odigrao dovoljno korektno – plasirao se u glavni žreb Mone Karla, igrao šesnaestinu finala Rima i osminu finala Minhena, ali je zato ispadao odmah na startu Madrida i Liona.

Upravo je nervoza proradila protiv Sebastijana Baeza u Lionu gde je i vređao u jednom momentu Argentinca zbog njegovog ponašanja i radovanja posle poena.

Četiri puta je igrao sa Đokovićem i sva četiri puta izgubio, ali niti jednom se dvoboj nije odigrao na šljaci.

Sa druge strane, Grenije je dobio vajld kartu od strane organizatora, nije baš najpoznatniji srpskoj javnosti iako mu je već 27 godina.

Odigrao je zapaženo u Madridu gde je prošao do trećeg kola i pao ored Aleksandra Zvereva, a do sada nije imao prilike da igra sa Novakom.

TREĆE KOLO – DAVIDOVIČ FOKINA ILI NEKI MLADI FRANCUSKI LAV

Projektovano, Đoković bi u trećoj rundi mogao da se sastane sa Špancem Alehandrom Davidovičem Fokinom, 29. nosiocem na turniru.

U tom rukavcu se nalaze još i perspektivni Artur Fil koji upravo igra sa Fokinom, ali i Luka Van Aš, još jedan mladi Francuz koji je napravio problem Đokoviću u Banjaluci i bio ipak poražen.

Davidovič Fokina je bio jedan od prvih protivnika koji se okušao sa Novakom nakon australijske kovid torture. Iskoristio je momenat u kojem Srbin nije imao mečeve u rukama, pa ga je, u tradicionalno čudnom po Novaka Monte Karlu, savladao u jednom još čudnijem susretu.

Ipak, pre toga dve lake pobede u Tokiju i Rimu sa samo sedam izgubljenih gemova u dva okršaja, tako da se Đokoviću naziru samo sada nešto jači treninzi.

Jedino što bi moglo da bude otežavajući faktor jeste da prođu dalju Fil ili Van Aš koji bi sigurno, nezavisno od toga da li bi se igralo na Šatrijeu ili Lenglenu, imali ogromnu podršku domaće publike.

OSMINA FINALA – HURKAČ ILI BAUTISTA AGUT

Taj deo iz kojeg bi Novaku došao novi protivnik sadrži igrače koji su zaista za poštovanje i koji igraju lepu ulogu u proteklom teniskom vremenu, ali se po projektovanom rangu ukazuju ili 13. igrač sveta Hubert Hurkač ili iskusni Španac Roberto Bautista Agut.

Ipak, daleko od toga da svoje šanse ne mogu da traže ljudi poput Davida Gofana ili Talona Grikspora.

Papir nalaže da se najozbiljnije gleda ka Hurkaču, a Poljak od starta sezone nailazi na tvrde orahe u ranijim fazama bitnih turnira.

Prvo ga u Eštorilu izbaci klasični šljakaš Zapata Miraljes, a onda u Monte Karlu izgubi od Janika Sinera u trećem kolu. Sve se to nastavi lakim porazom od Borne Ćorića u drugoj rundi Madrida, da bi briga stigla u Rimu gde ga je Džej Džej Vulf iznenadio, takođe u dva seta.

Pitanje je kako će Hubert i sa Gofanom na startu Rolan Garosa, već je bio neuspešan protiv njega, pa se njegov dolazak čak i do osmine finala može smatrati velikim uspehom.

Generalno, leži Đokoviću kao protivnik i do sada je 5:0 u međusobnim okršajima.

Možda Bautista Agut jeste usporio u svojoj karijeri i da nije to isti igrač od pre par godina, ali je znao da napravi problem Srbinu i dobije ga tri puta iz 12 međusobnih duela.

Doduše, nikada na šljaci i poslednji put pre četiri godine, ali trebalo bi da postoji obazrivost.

ČETVRTFINALE – RUBLJOV, PA SVI OSTALI

Andrej Rubljov je taj koji je glavni kandidat da iz te osmine kostura izgura do poznog dela takmičenja.

Ruski teniser je postavljen za sedmog nosioca i u prvom kolu ćemo imati prilike taman da vidimo u kakvoj je formi protiv našeg Lasla Đerea.

U tom delu se nalaze i Karen Hačanov, Lorenco Sonego, Stan Vavrinka i Beton Šelton.

Nekako se čini da bi eventualno samo Sonego mogao da bude, po šljakaškoj priči, iznenađenje u svemu ovome, dok se Hačanov i Šelton više ogledaju na betonu nego na Rolan Garosu.

Ako je priča svedena na Rubljova, od koga se očekuje da dogura do Novaka (a, i Novak do njega), Andrej je u četiri sudara sa Đokovićem slavio samo jednom, a poput nešto ranije pomenutog Davidoviča Fokine, uspeo je da iskoristi momente ranjivosti srpskog asa.

Igralo se finale Serbia Opena 2022. godine i Nole je u nedostatku vazduha i mečeva totalno prepustio treći set i titulu Rubljovu.

Osim toga, ostala tri susreta su bila više nego ubedljivo na strani Srbina.

POLUFINALE – KARLOS ALKARAZ I FINALE PRE FINALA ILI STEFANOS CICIPAS

Nezahvalno je pričati o ovoj poznoj fazi takmičenja dok još uvek ne znamo ni koji kvalifikanti će u koji deo žreba, dok glavni nije ni počeo, ali nakon izvlačenja brojeva je jasno da sada već svi čekaju okršaj sa Alkarazom u polufinalu.

Tektonski poremećaj u Rimu i titula u rukama Danila Medvedeva omogućila je ovo finale pre finala jer je Novak gurnut na treću kosturašku ulogu, pa je dospeo kod mladog Španca u deo žreba.

Naravno, Karlitos je pokazao u glavnom gradu Italije da je ranjiv, da jedan Fabijan Marošan, anonimni Mađar koji je juče izgubio od 200. igrača sveta, može da ga dobije na velikoj sceni.

Tako se mora ukazati da se u tom delu nalaze i Denis Šapovalov, Feliks Ože Aliasim, Kameron Nori, ali i Stefanos Cicipas.

Cicipas je taj koji je gladan osvete Novaku zbog onog finala na Rolan Garosu gde je vodio sa 2:0 u setovima, a na kraju teško potučen i odvojen od prve Grend slem titule u karijeri.

Možda u ovom momentu Španac i Grk imaju skoro podjednake šanse da se dokopaju tog mesta u polufinalu, ali će sve biti mnogo jasnije nakon runde ili dve u Parizu.

FINALE – DANIL MEDVEDEV, HOLGER RUNE, KASPER RUD ILI JANIK SINER

Ko je u kakvoj formi, već je jasno. Od pomenuta četiri imena, jedan je osvajač Mastersa u Rimu, drugi finalista Mastersa u Rimu i treći polufinaista Mastersa u Rimu.

Samo je četvrti omanuo, i to pred svojom publikom, ali nema sumnje da će Siner pokušati da se iskupi upravo na Rolan Garosu.

Medvedev je konačno zavoleo šljaku, spreman je da zaboravi onaj košmar od prošle godine kada ga je Marin Čilić rutinski izbacio bez znoja, a sve je najavio u glavnom gradu Italije.

Rune se dokazao, bio je blizu i da možda sam odnese titulu Rima, ali je pobedom opomenuo Novaka Đokovića koji je u tri seta eliminisan od Danca pred ključni Grend slem u sezoni.

Rud se, sa treće strane, „šunja“ kao što se prišunjao prošle godine do samog finala Rolan Garosa, pa se ni sada ne sme izostaviti iz čitave priče.

Uglavnom, ako i dođe do finalnog okršaja, nema sumnje da će Novak imati i dodatnu ulogu favorita zbog samog velikog momenta koji, kada se desi, jednostavno dodaje Đokoviću na determinaciji da se okiti trofejom.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare