BIOLOŠKI FAKULTET U BEOGRADU: Slave 170 godina postojanja, počinje izgradnja najmodernijeg biokampusa 

Biološki fakultet u Beogradu ove godine ima razloga za slavlje. Pored obeleževanja 170 godina postojanja, u glavnom gradu počinje i izgradnja BIO4 kampusa, najmodernijeg projekta na dvadeset hektara.

-Ovaj projekat će veoma visoko pozicionirati ne samo naš fakultet, već i Univerzitet u Beogradu. Samo ime je nastalo od četiri noseća stuba kampusa. To su biomedicina, biotehnologija, bioinformatika i biodiverzitet. Sadržaće tri fakulteta (Biološki pre svega), veliki broj srodnih instituta i još veći broj kompanija spremnih da primenjuju naučna dostignuća sa fakulteta u praksi – kažu za Kurir na ovom fakultetu i dodaju:

-Pošto sličnih kampusa ima svega nekoliko po svetu, može se reći da imamo situaciju sličnu onoj od pre 50 godina, kada je formiran embrion izučavanja molekularne biologije na Biološkom fakultetu. Na tom nivou, studiranje je, od svih evropskih zemalja bilo moguće samo u Britaniji i Francuskoj. Ova institucija, prema rečima našeg sagovornika, već 170 godina kao na traci proizvodi vrhunske stručnjake, osposobljene da pronose slavu naše nauke širom sveta:

-Ponosni smo na naš fakultet koji je svoj „naslov“ menjao kroz istoriju, ali je od postanja najelitnija visoka škola za proučavanje biologije. Mi smo jedna od 10 miliona oblika živih vrsta, ali smo jedina vrsta koja proučava sve ostale. Ta civilizacijska odgovornost pripada prevashodno jednoj nauci, a ostale su tu da pomognu u skladu sa mogućnostima.

Na Biološkom fakultetu postoje tri programa za osnovne studije: klasična biologija, molekularna biologija i fiziologija kao i ekologija i zaštita životne sredine.

– U pitanju je fakultet na kome procentualno najveći broj studenata po okončanju osnovnih studija nastavlja usavršavanje, za šta postoji izuzetan spektar mogućnosti. Veliki broj stručnjaka koji su završili naš fakultet po laboratorijama inajeminentnijim svetskim institutima sve govori. Nekada je diplomirani biolog bio direktno „liferovan“ u zbornicu. Biti profesor biologije je izuzetno lepa profesija, međutim, najveći problem izbora je kada ga nema. Danas taj izbor itekako postoji. Široka paleta znanja koje sticu biolozi od neprocenjivog je značaja u mnogim oblastima bez kojih je život već dugo nezamisliv: medicina, hemija, farmacija, poljoprivreda, industrija hrane, energetika.. Zato mi umemo da kažemo – Ništa prirodnije nego studirati život i ništa životnije od studiranja prirode.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare