KRALJ KRIPTOVALUTA IPAK U PRITVORU! Sud odbio jemstvo da se brani sa slobode 

Viši sud u Podgorici ukinuo je odluku kojom je prihvaćeno jemstvo od ukupno 800.000 eura kako bi se državljani Koreje Do Kvon (32), poznatiji kao „kralj kriptovaluta“ i njegov prijatelj Hon Čand Jun (37) branili sa slobode.

Korejci su uhapšeni krajem marta na podgoričkom aerodromu zbog falisfikovanih pasoša. 

Tog dana avion privatne kompanije trebalo je Kvona i njegov prijatelja i poslovnog saradnika da preveze u Dubaji, ali je proverom utvrđeno da su pasoši faslifikovani, a onda i da je za Kvonom raspisana međunarodna poternica zbog prevare.

Kako je utvrđeno istragom, Do Kvon je pre nekoliko godina napravio kriptomrežu Tera, preko koje je kriptotržištu ponudio nekoliko kriptovaluta. Jedan od „novčića“ je bio stejblkoin UST (stablecoin, prim. aut.), koji je vezan za američki dolar i čija je vrednost trebalo da bude fiksna – uvek jedan dolar. Drugi je luna, koji je mogao da se kupuje i prodaje kao svaka druga kriptovaluta i njegova vrednost je zavisila od tržišta. Zadatak lune je, između ostalog, bio i da održava vrednost UST-a od jednog dolara.

Krio se i u Srbiji?

Kvonov sistem je delovao kao vrhunska tehnologija, ali je u maju 2022, došlo do kraha. Kako su mnogi investitori izgubili životnu ušteđevinu, južnokorejske vlasti pokrenule su nekoliko krivičnih istraga o piramidalnoj prevari i raspisali poternicu za Kvonom.

Već u oktobru južnokorejski tužioci saopštili su da je Do Kvon preko Singapura pobegao u Dubai, a odatle u „neku nepoznatu zemlju“, da bi početkom decembra poršle godine saopštili da se on najverovatnije krije u Srbiji, jer naša zemlja i Južna Koreja nemaju sporazum o ekstradiciji, iako su dosad pristajale na uzajamne zahteve o ekstradiciji na osnovu Evropske konvencije.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare