DRAMA 140 KM OD BOSFORA! Glavni obaveštajni brod RUSKE FLOTE napadnut morskim dronovima? POSADA ZAPUCALA IZ TEŠKIH MITRALJEZA

Ruski obaveštajno-izviđački brod „Ivan Кurs“ napadnut je površinskim morskim dronovima u vodama Crnog mora nedugo pošto je prošao kroz Bosfor.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije potvrdilo je da se napad na ruski obaveštajno-izviđački brod dogodio.

– Oružane snage Ukrajine su oko 5.30 sati bezuspešno sa tri bespilotna plovila pokušale da napadnu brod Crnomorske flote „Ivan Кurs“ koji obavlja zadatke obezbeđenja Turskog toka i gasovoda Plavi tok koji se nalaze u isključivoj ekonomskoj zoni Republike Turske – navodi se u saopštenju ruskog ministarstva.

Ministarstvo odbrane dodalo je da brod nastavlja svoje zadatke.

– Svi neprijateljski morski dronovi su uništeni vatrom iz standardnog naoružanja ruskog broda 140 kilometara severoistočno od Bosfora. Brod nastavlja da ispunjava svoje zadatke – dodaje se u saopštenju ruskog ministartsva odbrane.

U odbrani su navodno korišćeni teški mitraljezi kalibra 14,5 mm sa kojima je napad odbijen.

Ruska ratna mornarica raspolaže inače sa dva obaveštajno-izviđačka brodaklase „Jurij Ivanov Project 18280“. Brod je konstruisao Centralni konstrukcioni biro „Icberg“, piše Kurir.

Brod ima deplasman od 4.000 tona dok maksimalni radijus kretanja iznosi 13.000 kilometara. U odnosu na starije verzije obaveštajnih brodova brod je moderniji i ima visoki stepen automatizacije. Кompletan brod je izgrađen od čelika.

Prevashodna namena broda je praćenje komunikacija na moru.

NAORUŽANJE

Obaveštajno-izviđački brodovi „Project 18280“ naoružani su sa dva teška mitraljeza MTPU 14,5 mm koja su smeštena na palubi. Mitraljezi su efikasni protiv lako oklopljenih površinskih i obalnih, ali i vazdušnih ciljeva koji plove na udaljenosti do dva kilometara.

Plovilo je takođe opremljeno sa šest lansera raketnog sistema zemlja-vazduh 9К38 Igla (SAM) koji se sastoji od 32 rakete 9M39 za odbranu od aviona i helikoptera sa fiksnim krilima.

Prvi brod pod imenom „Jurij Ivanov“ je porinut 2013. godine. Brod je pridodat Severnoj floti.

Drugi brod pod imenom „Ivan Кurs“ porinut je u maju 2017. godine.

Rusija je planirala da izgradi još četiri takva broda do 2020. godine, dva za Baltičku i dva za Pacifičku flotu, ali taj rok je u međuvremenu pomeren na 2025. godinu.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare