PREKO GRANICE SMETE DA PRENESETE MALO TOGA! Da ne biste platili PAPRENE KAZNE dobro pazite šta pakujete, za mali višak cigara 500€

Kako se bliži vreme godišnjih odmora, koje će mnogi građani provesti u van Srbije, postavlja se pitanje šta se sve može preneti preko granice kako bi se izbeglo plaćanje rigoroznih kazni. Posebno u slučaju ulaska u susedne zemlje, koje su u Evropskoj uniji.

Tako su zableženi slučajevi u kojima su neki građani platili kaznu veću od 500 evra, jer su na graničnom prelazu imali šest kutija cigareta!

Koliko novca je dozvoljeno preneti preko granice?

Prilikom prelaska graničnog prelaza putnik može da poseduje najviše do 10.000 evra (novac u gotovini, putnički čekovi). Ako sa sobom imate više od 10.000 €, potrebno je da to prijavite carinskom službeniku. Ukoliko ne prijavite novac, a posedujete veću sumu od dozvoljene, protiv vas se podnosi prekršajna prijava i u tom trenutku vam se oduzima novac, piše Kurir.

Koliko je cigareta dozvoljeno preneti preko granice?

Preko granice putnik može preneti 40 kutija cigareta, 20 cigarilosa, 10 cigara i 50 grama duvana, ako se prelazi granica na kopnu. U slučaju da se prelazi granica na aerodromu dozvoljeno je preneti 200 cigareta, 100 cigarilosa, 50 cigara i 250 grama duvana. U slučaju prekršaja kazne idu i do 500 evra.

Jedina situacija kada je dozvoljeno da prenesete više novca je u slučaju kada se selite iz svoje zemlje i tom prilikom je potrebno da dostavite dokument koji predstavlja dokaz o iseljenju. Količina novca koju imate na platnim karticama nije ograničena i niko vam neće praviti problem oko toga.

Koliko je alkohola dozvoljeno preneti preko granice?

Prilikom prelaska graničnih prelaza uglavnom je dozvoljeno uneti 0,5 litre žestokog alkoholnog pića sa udelom alkohola 22%, 0,5 litre vina i 2 litre piva. Akcizne robe (piće, cigarete, gorivo) mogu unositi samo lica starija od 17 godina.

Sadržaj vašeg ličnog prtljaga zavisi od perioda u kom putujete, svrhe putovanja, trajanja putovanja i slično. Prema opšte usvojenoj praksi lični prtljag su predmeti odevanja, lične higijene, ishrane, razna tehnička roba, sportski rekviziti koji su potrebni za to putovanje, lekovi i slično.

Šta ne sme u ručni prtljag za avion?

Svaka avio kompanija ima striktno određenu politiku po kojoj klasifikuje i sankcioniše sadržaj putničkog prtljaga. Osim što u ručni kofer za avion ne možete staviti tečnost sveukupne zapremine veće od 100 mililitara, tako u vaš ručni kofer za avion ne smete staviti predmete, oruđe i oružje koje bi moglo da izazove (bilo kakve) povrede putnika:

Vatreno oružje svih vrsta (pištolji, revolveri, puške sačmare…)

Brijači, rezači za ambalažu, noževi i sečiva duža od 6 cm, makaze sa sečivima dužim od 6 cm, skalpeli…

Oprema za borilačke veštine sa oštrim vrhom ili oštrom ivicom,

Palice za bejzbol i softbol, štapovi tih namena…

Klizaljke

Iako neke od zabranjenih stvari ne možete staviti u ručni kofer za avion, dozvoljeno ih je nositi u predatom prtljagu ali isključivo pod određenim uslovima i pravilima (zaštićene, umotane u sigurnosnu foliju).

Laptop računar se smatra delom ličnog prtljaga i prilikom putovanja laptop možete nositi sa sobom i nećete morati da ga posebno prijavljujete na granici. Preko granice možete preneti 1 parfem i 1 toaletnu vodu. Lekove možete preneti, ali samo onu količinu koja je za vašu ličnu upotrebu.

Carinik može da zahteva neku potvrdu da su lekovi za vas i u tom slučaju je potrebno priložiti fotokopiju lekarskog recepta ili neki drugi dokaz, kao što je otpusna lista, potvrda lekara, itd. Pored goriva koje je u rezervoaru, moguće je uneti kantu sa najviše 10 l goriva.

Pravila koja važe za Crnu Goru

Putnik može, bez prijavljivanja carinskom organu, da unese u Crnu Goru gotov novac, u ukupnom iznosu, odnosno protivvrednosti iznosa do 10.000 evra.

Putnik može nositi sa sobom „razumnu količinu lekova koja mu je potrebna za ličnu upotrebu ili za životinju koju unosi, najviše za šest meseci“, navodi Uprava Carina Crne Gore.

Lek koji sadrži drogu, putnik može nositi sa sobom u količini potrebnoj za ličnu terapiju, za period od najviše 30 dana na osnovu potvrde (izveštaja) izabranog doktora ili doktora medicine specijaliste iz oblasti mentalnog zdravlja.

Šta sme da se nosi od hrane u Grčku?

Meso, mleko, jogurt i pavlaka jedini su proizvodi koje srpski turisti ni ove sezone neće moći legalno da prenesu preko Grčke granice. Ovo pravilo nije nikakva novina, jer po zakonima Evropske unije, mleko, meso i proizvodi napravljeni od njih ne smeju se već godinama unositi u EU iz zemalja koje nisu članice.

Prema podacima Uprave carina, do svojih omiljenih odredišta putnici će moći da ponesu do pet kilograma svežeg voća i povrća, a niko im neće zameriti ni ako se u prtljagu nađu hleb, kolači, keks, čokolada, majonez, kečap, makarone, pirinač i ostale potrebštine ukoliko njihova ukupna vrednost ne prelazi 300 evra po putniku.

U Crnu Goru je dozvoljeno uneti količinu hrane za lične upotrebe, koja ne prevazilazi:

dva kilograma svežeg voća ili povrća

jedan kilogram sušenog voća ili povrća, sirove kafe, kakaa u zrnu, začina ili čajeva.

jedan litar alkohola u originalnoj ambalaži

dva litra drugih pića u originalnoj ambalaži

pet litra flaširane vode

jedan kilogram druge hrane koja ne zahteva poseban temperaturni režim čuvanja.

Takođe može da unese proizvode za ishranu dece i dijetetsku hranu koja se koristi iz medicinskih razloga, pod uslovom da ti proizvodi ne zahtevaju posebne uslove čuvanja, da su deklarisani, neoštećene ambalaže, osim u slučaju da se trenutno koriste.

UDARNA VEST.rs

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare